Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv Kajina

IDS i HNS potpisali sporazum, nadaju se koaliciji s Talijanskom unijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregrupiranja na istarskoj političkoj sceni nastavljena su danas formaliziranjem predizborne koalicije između IDS-a i HNS-a. Te se dvije stranke nadaju da će uskoro sklopiti sporazume s Talijanskom unijom i drugim nacionalnim manjinama.

Istarski demokratski sabor (IDS) i Hrvatska narodna stranka (HNS) potpisali su danas u Puli sporazum o suradnji na idućim lokalnim i regionalnim izborima za Županijsku skupštinu i za Grad Pulu, u nazočnosti Valtera Flege, IDS-ovog kandidata za istarskog župana kojega podupiru.

Sporazum su potpisali glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon i predsjednik županijske organizacije HNS-a Veljko Ivančić, a sva trojica su ocijenili kako je taj sporazum logičan slijed i nastavak dugogodišnje uspješne suradnje dviju parlamentarnih liberalnih stranaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trebaju otići 'zbog svega' Karamarko 'društvu na vlasti' preporučio turnir u malom nogometu! Slika nije dostupna Prireme za lokalne izbore IDS i HNS potpisali sporazum o suradnji sa Zelenima za Županijsku skupštinu

>> HNS okrenuo leđa SDP-u te podržao IDS i njihova kandidata

Chiavalon je kazao kako će IDS u idućih nekoliko tjedana potpisati još nekoliko sporazuma najavljujući tako suradnju prvenstveno s Talijanskom unijom, ali i s drugim nacionalnim manjinama u Istri.

Ivančić je kazao kako su u HNS-u uvjereni u operativnu sposobnost IDS-ovog kandidata za župana Valtera Flege koji je, kako je rekao, staložena osoba koja "u najtežim trenucima neće izazivati konfliktne situacije".

"Došlo je vrijeme kada su nečije populističke retorike premašene i kada su nam potrebni političari koji će ponuditi prije svega razum, a ne emocije," kazao je Ivančić dodavši kako su pred Istarskom županijom budući projekti o kojima će ovisiti budućnost razvoja Istre.

Flego je rekao kako je HNS mogao birati između dvije opcije, "jedne moderne konstruktivne opcije s projektima i programima i druge destruktivne bez konkretnih programa za razvoj Istre," izrazivši zadovoljstvo što je HNS u konačnici odabrao opciju koja nudi projekte i program za razvoj Istre.

Na pitanje kako u IDS-u komentiraju potporu HSU-a kandidatu za župana Damiru Kajinu, glavni tajnik stranke Tedi Chiavalon kazao je kako svaka stranka ima pravo birati svoje partnere premda, kako je rekao "raspolaže informacijom da HSU nije jedinstven u tom stavu s obzirom na to da porečke, labinske i pazinske podružnice nisu za takvu odluku".

"Očito je došlo je do pucanja organizacije kao u slučaju SDP-a," rekao je Chiavalon.

Sporazum je potpisan dva dana nakon što je prošireno Predsjedništvo HNS-a poduprlo IDS-ovog kandidata za župana Valtera Flegu. No središnjica, rekao je Ivančić odgovarajući na pitanje novinara, "nije istarskom HNS-u dala direktivu za koga se u Istri mora opredijeliti". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene