Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakazano ročište

ICTY: U petak sudska odluka o zahtjevu obrane trojice generala za odbacivanjem optužnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspravno vijeće Haaškog suda sazvalo je za petak sjednicu na kojoj će objaviti odluku o zahtjevu obrane generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača za odbacivanjem optužnice, objavio je Haaški sud.

Raspravno vijeće 'naređuje da se u petak 3. travnja u 9 ujutro u sudnici III održi ročište na kojem će objaviti usmenu odluku o podnescima obrane', navodi se u odluci o sazivanju ročišta. Obrana trojice generala prošlog je tjedna na posebno sazvanom ročištu zatražila odbacivanje optužnice koja tereti trojicu generala za zločine počinjene u Oluji poručivši da tužitelji u svom dijelu postupka, koji je završio 5. ožujka, nisu izveli dokaze koji potvrđuju navode optužnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor Slika nije dostupna VIDEO: 10 tisuća ljudi uzvikivalo 'izdaja, izdaja' Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe

Optužnica tereti Gotovinu, Čermaka i Markača da su se s hrvatskim političkim i vojnim vrhom udružili u zločinački pothvat s ciljem protjerivanja lokalnog srpskog stanovništva iz tzv. Krajine u akciji Oluji u kolovozu 1995. godine. Odvjetnici optuženih tvrdili su da je Oluja bila zakonita, precizno planirana i izvedena vojna akcija u kojoj je kolateralna šteta, s obzirom na razmjere operacije, bila minimalna.

Tužiteljstvo je, pak, u protuargumentaciji iznosilo dokaze u prilog osobnoj i zapovjednoj odgovornosti Gotovine, Čermaka i Markača za zločine u Oluji te je ustrajalo na tezi o udruženom zločinačkom pothvatu tvrdeći da su tadašnje hrvatske vlasti, na čelu s bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom, granatiranjem, razaranjem, pljačkom i zastrašivanjem prisilno uklonile Srbe iz dotad okupiranih hrvatskih područja. Ukoliko sudsko vijeće ne prihvati zahtjev obrane za odbacivanjem optužnice branitelji trojice generala počet će sa dokaznim postupkom 28. svibnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene