Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV

Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donovimo vam nastavak ekskluzivnog istraživanja koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls o raspoloženju Hrvata nakon presude generalima u Haagu.

Nakon ovakove presude 63 posto građana smatra kako iza svega stoji namjera Haškog suda da se izjednači žrtva i agresor. A njih 33 posto ne misli da je ta presuda dovela do izjednačavanja žrtve i agresora. 3 posto građana ne misli tako.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve spremno Zavjet šutnje u Haagu Slika nije dostupna Kakva je Vaša poruka generalima?

>> Ekskluzivno: Nakon presude generalima dramatično pala potpora ulasku u EU

Osnovna teza tužiteljstva, a potom u presudi jest postojanje udruženog zločinačkog poduhvata koje je dovelo do protjerivanja Srba.

Građani priznaju da je zločina bilo, ali ne i zločinačkog poduhvata

No 83 posto građana ne misli da je takvo što postojalo, a samo 8 posto građana misli da je postojao takav plan. 9 posto građana ne zna.

Da je bilo pojedinačnih zločina s hrvatske strane tijekom Domovinskog rata misli 47 posto građana, a njih 34 ne smatra da su pripadnici HV-a počinili pojedinačne zločine. 19 posto građana ne zna.

 

Presuda Gotovini i Markaču - presuda Tuđmanu i Šušku

Brijunski sastanak temelj je optužnice a sada se pokazalo i presude. Na čelu udruženog zločinačkog poduhvata prema presudi nalazio se pokojni predsjednik Tuđman te tadašnji ministar obrane Gojko Šušak. Nepravomočnom presudom 51 posto građana smatra da je na neki način presudom uključena osuda i Tuđmana i Šuška. 38 posto građana ne misli tako, a njih 11 posto ne zna.

 

Žalba će umanjiti kazne - Vlada može pomoći

Odvjetnici generala Gotovine i Markača najavili su žalbe, Vlada se želi uključiti u cijeli proces. 78 posto građana misli kako će u žalbenom postupku žalbeno vijeće ublažiti kaznu u korist generala, 8 posto misli kako ce se potvrditi dosadašnja presuda. 2 posto građana pak misli da će žalbeno vijeće postrožiti kazne, dok ih 12 posto ne zna što će se dogoditi..

Vladin angažman u žalbenom postupku smatra 48 posto građana može puno pomoći u postupku kako bi sve bilo povoljnije po generale. 28 posto građana pak misli da uloga Vlade može malo pomoći, a 18 posto misli da ne može ništa pomoći generalima. 6 posto građana ne zna.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene