Nakon Osijeka i Slavonskoga Broda i u Zagrebu je na određenim lokacijama zabilježena povećana koncentracija prizemnoga ozona.

Galerija


Stručnjaci kažu da razloga za paniku nema te da je uobičajeno da se zabilježe veće koncentracije tijekom ljetnih mjeseci i visokih temperatura.

Vezani članci Kran udario u dalekovod u zagrebačkoj Jaruščici (Foto: ČItateljica) - 4 U Zagrebu odjeknula snažna detonacija: Kran udario u dalekovod Gorio automobil u Zagrebu (Foto: Facebook/Vatrogasna postrojba Zagreb) U Zagrebu opet gorjeli automobili, vatrogasci gasili požar na tri vozila i vozačima poručuju: ''Nabavite vatrogasni aparat i naučite ga koristiti''

Pripaziti trebaju djeca, osobe s bolestima pluća, starije osobe i oni koji obavljaju različite poslove na otvorenom i borave duže vrijeme u području gdje je koncentracija povećana.

"Danas su koncentracije dosta veće nego obično. Potrajat će neko vrijeme dok su ovakve temperature", rekao je Marko Marić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

"Simptomi utjecaja ozona na zdravlje mogu biti opći - mučnina glavobolja ili specifični poput kašlja, nadraženosti, iritacije sluznica, grla ili bolova prilikom udisanja, otkrila je Matijana Jergović, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Što je prizemni ozon?

Damjana Ćurkov, meteorologinja Nove TV objasnila je što je to prizemni ozon.

"Postoji ozon u stratosferi koji je sastavni dio ozonskog omotača i koji čuva život na zemlji, a pored njega postoji prizemni ozon koji može djelovati štetno na neke ljude.  Taj prizemni ozon nastaje složenim kemijskim reakcijama, no ključne su tri stvari, a to su sunčevo zračenje, lako hlapivi organski spojevi i dušikovi oksidi. Zato ga i imamo u urbanim sredinama.

Na većinu populacije on neće štetno djelovati, a ugrožene skupine su stariji ljudi, djeca i ljudi sa poteškoćama dišnih puteva", otkriva.

Napominje kako je javnost više zainteresirana za kvalitetu zraka i da zato za takve stvari tek sada čujemo.

"Mi na DHMZ-u razvijamo modelarski sustav unutar kojeg ćemo razviti sustav za ozon", otkrila je.

Ponovit ćemo još jednom, nije to ništa novo. Ne treba dizati paniku, ali valja pripaziti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Plenković nakon maratonskog sastanka u Bruxellesu: "Nismo spavali gotovo 30 sati... Moramo biti odgovorni, riječ je o budućnosti Europe"