Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju ga masline i mandarine

Obavijestio najbliže: I Luka Bebić odlazi iz politike?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sabora Luka Bebić, nakon što ga je od toga uspio dva puta odgovoriti Ivo Sanader, donio je definitivnu odluku o odlasku iz aktivne politike.

Kako piše Jutarnji list, Bebić je o tome već obavijestio prijatelje prijatelje i suradnike, koje Jutarnji navodi kao izvor informacije. Ta njegova najava, doznaje Jutarnji list, među prijateljima, ali i u vodstvu HDZ-a, nije izazvala posebno iznenađenje jer Bebić već dulje vremena planira povlačenje u mirovinu. Navodno je to već treći put u posljednje dvije godine da s vrhom stranke razgovara o povlačenju, no prva dva puta od toga ga je odgovorio Ivo Sanader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavio povratak Sanader: Pogriješio sam kad sam se povukao iz politike Slika nije dostupna Rekao na odlasku Kosor: Sanader se neće vratiti u politiku

Želi svoje masline i mandarine

Teško je izbjeći tumačenje da su afere koje se vežu uz njega i odlazak Ive Sanadera ubrzale Bebićevu odluku o umirovljenju Prema onome što govore njegovi prijatelji, njegova odluka nije politički motivirana, odnosno, kako piše Jutarnji, nije rezultat novog odnosa snaga u stranci nakon odlaska Ive Sanadera. Prema tim informacijama, riječ je o njegovoj želji da se u 73. godini života povuče u mirovinu i obrađuje svoje masline i mandarine. U vodstvu HDZ-a uvjereni su da odlazak Bebića neće izazvati političke potrese budući da, kako piše Jutarnji, nije u pitanju sukob s novom predsjednicom stranke Jadrankom Kosor, niti je posrijedi problem u različitim političkim konceptima. Kako sada stvari stoje, u HDZ-u nikako ne bi željeli da odlazak Luke Bebića javnost protumači kao njegovu ostavku, odnosno soliranje koje bi moglo upućivati da u stranci postoje problemi pa i razilaženja

Brojne afere

No, teško je izbjeći tumačenje da Bebić odlazi kao dio Sanaderove ekipe. Iako je ostao predsjednik Sabora, Bebić na zadnjem saboru stranke nije izabran za potpredsjednika HDZ-a, što je već tada protumačeno kao njegov politički pad. Istovremeno je njegov glavni unutarstranački suparnik, Vladimir Šeks, napredovao i postao neformalni lider desne, prevladavajuće stranačke frakcije. No, razloge Bebićeve odluke, piše Jutarnji, djelomice treba tražiti i u sve brojnijim aferama koje se povezuju uz njega. Upućeni tvrde da je to dodatni razlog za njegovu definitivnu odluku. Kako bi se izbjeglo tumačenje da Bebić napušta HDZ zbog neslaganja s politikom, vrh stranke spreman je navodno prihvatiti njegovu ostavku samo kao dio opsežnijih kadrovskih promjena, odnosno kao dio razrađenog koncepta promjena predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor.

Kakvo je Vaše mišljenje o Bebićevom političkom djelovanju?

  • Dobro
  • Loše
  • Ne može biti lošije

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene