Obiteljski liječnici u koncesiji sami su uložili novac u opremu kako bi što više pregleda napravili u svojim ordinacijama i tako rasteretili bolnice. No, liječnike ljuti što im HZZO svako malo nameće neke nove izmjene ili pravila.


Osim što su pretrpani administracijom, pod stalnim su povećalom kako rade i koliko uputnica propisuju, što im, poručuju, stvara velik pritisak.

Vezani članci Ambulanta u Sućurju na Hvaru (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Osiguran stan i bonus od 50.000 kn: Posao na otoku Hvaru spremna preuzeti samo kandidatkinja iz Makedonije Slika nije dostupna Od 1. srpnja novosti i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pripremite se na nova čekanja

Tri obiteljska liječnika, tri medicinske sestre i niz dijagnostičkih pregleda, tako izgleda skupna praksa liječnika koncesionara u mjestu Breznica, nedaleko od Varaždina.

Unatrag pet godina na ovaj način skrbe za gotovo 5 tisuća pacijenata. Sami su uložili novac u opremu, što im se isplatilo, jer su potrebe pacijenata velike.

"U obiteljskoj medicini se danas napravi između 75-80% svih potreba pacijenata. Postoji drugi problem što su te potrebe sve veće i veće", rekao je Zoran Maravić, obiteljski liječnik.

Nerijetko brinu za tek rođene bebe, pa roditelji ne moraju ići pedijatru koji je udaljen oko 10 km. I pacijenti i liječnici zadovoljni su ovakvom praksom. Liječnike brine što trenutačna administracija nema dovoljno sluha za njih.

Prema novim izmjenama, poručuju, HZZO im namjerava ukinuti jednu medicinsku sestru. ''Koja nam je iznimno pomogla da sustavno pratimo naše bolesnike s kroničnim nezaraznim bolestima", kaže Irena Tomić Vrbić, obiteljska liječnica.

Obiteljski liječnici smatraju kako je ovakva praksa dobra za buduću održivost zdravstvenog sustava. Poručuju, kada bi tako svi obiteljski liječnici funkcionirali, bolnice bi se rasteretile, a liste čekanja napokon smanjile.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr