Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obveznik (poslodavac) je dužan dostaviti prijavu o početku osiguranja najranije 8 dana prije početka rada, a najkasnije prije samog početka rada.


Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je u utorak da od 1. siječnja počinje promjena roka za dostavu prijave o početku osiguranja, tako da je obveznik (poslodavac) dužan dostaviti prijavu o početku osiguranja najranije 8 dana prije početka rada, a najkasnije prije samog početka rada.

Vezani članci Dinko Cvitan (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Osiguranju Dinka Cvitana ukrali oružje, dvojica policajaca suspendirana Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom posjeta Osijeku bila je pod pratnjom žene koja radi u osiguranju (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) - 7 Crnokosa djevojka Predsjednicu je pratila u stopu i plijenila poglede

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, koje stupaju na snagu 1. siječnja, promijenjeni su rokovi za uspostavljanje prijave o početku osiguranja za osobe u radnom odnosu i s radnim odnosom izjednačene ili slične osnove osiguranja.

Poslodavac je dužan HZMO-u dostaviti prijavu o početku osiguranja najranije 8 dana prije početka rada, a najkasnije prije samog početka rada.

Sustav doveden u pitanje: U Slavoniji više umirovljenika nego zaposlenih

Nakon uspostavljanja prijave, obveznik preuzima potvrdu u elektroničkom (PDF) obliku (ako je Zavodu dostavio e-prijavu) odnosno ovjereni primjerak prijave u papirnatom obliku (ako prijava nije uspostavljena u elektroničkom obliku). Potvrda služi kao dokaz nadležnim tijelima da je prijava uspostavljena u zakonskom roku.

Ako osiguranik ne počne raditi na dan početka osiguranja koji je dogovoren i uglavljen u odgovarajućem ugovoru, obveznik je to dužan dojaviti Zavodu taj dan, u protivnom je propisana kazna od 61.000 kuna do 100.000 kuna.

Obustavlja se isplata 50.000 mirovina, u istragu se uključuju policija i DORH

HZMO podsjeća da se prijave obavljaju isključivo elektroničkim putem preko usluge e-prijave dostupne na internetskoj stranici Zavoda www.mirovinsko.hr, uz iznimku poslodavaca koji zapošljavaju do 3 radnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook