Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Hoće li podići tužbu?

Bankari tvrde: Prijedlog Zakona o stambenoj štednji je protivan Ustavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za stambenu štednju pri Hrvatskoj udruzi banaka smatra kako je konačni prijedlog Zakona o stambenoj štednji protivan Ustavu te razmatra mogućnost podizanja tužbe.

Iz HUB-a upozoravaju kako o Zakonu kojim se ukida isplata državnih poticaja za stambenu štednju prikupljenu tijekom 2014. godine nije provedena javna rasprava, niti zakonom propisana procedura procjene učinaka propisa.

Pročitajte i ovo Tamara Perko, direktorica HUB-a Gošća Dnevnika Nove TV S dolaskom jeseni, rast će i kamate na stambene kredite: "Kod dvije trećine građana do promjene ipak neće doći" Ilustracija Nove phishing kampanje Kriminalci šalju mailove i predstavljaju se kao banka: Udruga izdala upozorenje kako ćete ih prepoznati i što vas banka nikada ne bi tražila

'Inicijalni prijedlog nacrta Zakona o kojem je provedena javna rasprava nije poslan u proceduru, već je Vladi na donošenje Konačnog prijedloga Zakona upućen sadržaj koji nije bio predmet javne rasprave. Ovdje se ne radi o korigiranom tekstu kao rezultatu javne rasprave, nego o sasvim novom prijedlogu Zakona, na koji se zainteresirana javnost nije imala priliku očitovati.

Osim toga, Vlada je Saboru u proceduru usvajanja uputila zakon o dopuni Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, bez prethodno izrađene zakonom propisane procjene učinaka izmjene propisa. Ovaj propust može imati dalekosežne posljedice, budući da nisu sagledani štetni učinci predložene izmjene Zakona.

>> Stambene štedionice protiv ukidanja poticaja

Odbor za stambenu štednju pri HUB-u, kao i brojni drugi sudionici javne rasprave, prilikom objave nacrta Prijedloga zakona su upozoravali da izmjena Zakona kojom se privremeno ili trajno ukida isplata poticaja neće ostvariti nikakve uštede u državnom proračunu, već da će učinak biti upravo suprotan: državni proračun će biti oštećen uslijed smanjenja prihoda, a šteta će biti višestruko veća od uštede koja će nastati tek u 2016. godini.

Prema mišljenju Odbora za stambenu štednju, Konačni prijedlog Zakona je protivan Ustavu Republike Hrvatske, te Odbor razmatra mogućnost podizanja tužbe', stoji u priopćenju Odbora za stambenu štednju pri Hrvatskoj udruzi banaka. (Media Servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene