Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska udruga banaka (HUB) uputila je dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Lajošu Žageru pismo u kojem traže očitovanje o "netočnim i štetnim" izjavama profesora Drage Jakovčevića i Ivana Lovrinovića, priopćio je HUB u subotu.


"Već duže vrijeme, ovi profesori manipuliraju javnošću i građanima iznoseći potpuno neprovjerene podatke, ishitrene ocjene i stručno neutemeljene tvrdnje o poslovanju banaka i funkcioniranju hrvatskog financijskog sustava. Drastično je to došlo do izražaja u opetovano ponavljanim tvrdnjama da banke manipuliranjem tečajem ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata, te da nisu imale obaveze u stranoj valuti", kaže se u priopćenju HUB-a.

Vezani članci Novac (Foto: Davor Puklavec/24sata) Loša vijest iz banaka: Vraća se "crna lista dužnika", doznajte tko sve može završiti na ovom popisu Goran Aleksić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) HUB osudio medijske nastupe Gorana Aleksića i Udruge Franak kojima ''manipuliraju javnošću''

Udruga ističe da su te informacije tvrdnje potpuno netočne i neutemeljene, da ne stoje ni u jednom poznatom podatku te da izravno su demantirane podacima Hrvatske narodne banke.

"Hrvatska narodna banka, u svojem je izvješću od 21. siječnja naslovljenom 'Neke činjenice o kreditima u švicarskim francima i nekim mogućnostima državne intervencije', dostupnom na mrežnim stranicama HNB-a, izravno demantirala niz tvrdnji koje su dvojica profesora sustavno širila u javnosti", kaže se u priopćenju HUB-a.

Tvrdi se da su ideje dvojice profesora stručno su opovrgnute u raspravama o rješavanju problema s kreditima u švicarskim francima, "aktualnim zaključcima Hrvatske narodne banke o ugrožavanju međunarodnih pričuva i, posljedično, stabilnosti cijelog sustava, kad bi njihovi prijedlozi bili primijenjeni".

"Takvim nastupima u javnom prostoru, koristeći svoj akademski autoritet nanose izravnu štetu raznim dionicima dovodeći javnost u zabludu i navodeći na pogrešne zaključke. Imajući na umu autoritet koji proizlazi iz njihovog profesorskog položaja, a koji stručno ne bi smio biti ni na koji način upitan, tim je veća šteta koja nastaje u javnom prostoru. Stoga je HUB dekana Ekonomskog fakulteta zamolio za pojašnjenje stoji li Ekonomski fakultet iza ovakvih javnih nastupa profesora Jakovčevića i Lovrinovića ili oni nastupaju u svoje ime", stoji u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook