Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HUB je danas demantiralo tvrdnje Hrvatske udruge za zaštitu potrošača da banke ne mogu spriječiti zlouprabu bankomata te da iz samih banaka 'cure' podaci o klijentima i ocijenila kako se takvim neprovjerenim izjavama ne doprinosi prevenciji zlouporabe bankomata niti zaštiti potrošača.


"Hrvatska udruga banaka i njezine banke članice u potpunosti odbacuju tvrdnje Hrvatske udruge za zaštitu potrošača iznesene u priopćenju za javnost od srijede, 7. studenog 2007.", stoji u priopćenju.

Vezani članci Novčanice Oceanovih sedam: Prevarama podebljale bankovni račun za nekoliko milijuna kuna Podjela hrane u Osijeku - 1 Pomogli najpotrebitijima da i oni osjete duh blagdana: ''Da ih nema, ne znam kako bih preživjela''

>> Udruga potrošača: Pazite na bankomatima

"Mogućnost zlouporabe kartice na bankomatu bez znanja nečijeg PIN broja je zanemariva", ističe HUB ukazujući na "potrebu zaklanjanja unosa PIN-a kao najjednostavniju i u praksi najučinkovitiju metodu samozaštite".

Demantirajući tvrdnje HUZP-a o curenju podataka iz bankarskog sustava, HUB naglašava da su banke prve koje imaju interes da razina sigurnosti njihovog poslovanja bude na najvišem mogućem stupnju i u skladu sa svjetskim standardima sigurnosti, jer o tome ovisi njihova reputacija i povjerenje klijenata.

Neistinita je i tvrdnja HUZP-a po kojoj klijenti banaka u situacijama kada se utvrdi zlouporaba kartice ostaju bez svog novca, stoji u priopćenju u kojem HUB naglašava da banke utvrđenu štetu u potpunosti namiruju svakom klijentu "i u tome nema iznimaka".

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) upozorila je da banke ne mogu spriječiti zlouporabu

bankomata, presnimavanje podataka s kartica i neovlašteno podizanje novca potrošača, odnosno krađu, te traži od Hrvatske udruge banaka da otkrije koliko je potrošača dosad na taj način ostalo bez novca.

Potrošači se mogu štititi od prijevare sakrivanjem PIN-a prilikom tipkanja na bankomatu, ali kako će se zaštiti da netko ne kopira podatke s kartica, posebice od "curenja" podataka iz same banke, kaže se u priopćenju HUZP-a.