Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska stranka prava (HSP) dr. Ante Starčević ocijenila je danas kako vladajuća koalicija nije ispunila obećanje o aktivnijem obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, 23. kolovoza.


U priopćenju HSP-a dr. Ante Starčevića ističe se kako je aktualna vlast održala svoje obećanje da će ukinuti pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad komemoracijom u Bleiburgu.

Vezani članci Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Jandroković nakon koalicijskog sastanka bez HNS-a: "Nema ultimatuma. Mi smo uvijek spremni na sve opcije" Sabina Tandara Knezović i Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) O razmišljanju Vlade o povećanju plaća javnim službama, smanjenju PDV-a: "Ucjene koalicijskih partnera su velike, mnogo je predizbornih obećanja koje treba ispuniti"

>> Milanović oštar: Od sad će Hrvatska biti namjerna, a ne slučajna država

'Žalosti činjenica da su u slučaju negiranja i zanemarivanja najvećeg stratišta hrvatskog naroda bili ekspeditivni, a nisu takvu dosljednost iskazali u drugom obećanju koje su putem saborskog Predsjedništva dali još u travnju ove godine', stoji u priopćenju te stranke.

Podsjeća se kako su vladajući tada obećali da će ubuduće aktivnije obilježavati Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, koji se u Europi obilježava svake godine 23. kolovoza, te su upravo to naveli kao jedan od razloga degradiranja Bleiburga kao mjesta gdje će se odavati počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima.

'Prema prikupljenim, standardno nekoordiniranim, izjavama čelnika vladajuće Kukuriku koalicije da se iščitati kako Sabor nije pripremio nikakav službeni program u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Proizlazi kako vladajući ne planiraju ni na koji način obilježiti taj dan te ovim putem želimo podsjetiti širu hrvatsku javnost da je o tim zaključcima novinare tada izvijestio osobno predsjednik Sabora Boris Šprem', stoji u priopćenju.

Glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević, Pero Ćorić, navodi kako njihova stranka nije iznenađena takvim razvojem događaja jer, kako dodaje, 'državu, u kojoj se 93 posto građana izjašnjava kao katolici, vode jedan agnostik i dva ateista'.

HSP dr. Ante Starčevića pozvao je vladajuću koaliciju da zajedno s njima otkriju sva stratišta bivšega jugokomunističkog režima, da sve bezimene žrtve dobiju svoje ime i prezime, da budu dostojno ekshumirane i pokopane, a nalogodavci i izvršiteji takvih zločina otkriveni i pravedno suđeni. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.