Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje posao

Milanović oštar: Od sad će Hrvatska biti namjerna, a ne slučajna država!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović je odmah na početku sjednice Vlade odgovorio predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku koji ga je kritizirao zbog izjave o 'slučajnoj državi'.

Premijer Zoran Milanović otvorio je sjednicu Vlade osvrtom na svoj komentar o Hrvatskoj kao 'slučajnoj državi' rekavši kako će 'od sada Hrvatska biti namjerna, a ne slučajna država'. Na taj se način osvrnuo i na brojne kritike koje je dobio na račun svoje izjave o 'slučajnoj državi'.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

'Da se ne dovedemo u situaciju kako je suša blagodat u turizmu, a prokletstvo za poljoprivredu, sve jedna sekvenca slučaja, bez predvidivih događaja', rekao je premijer Milanović.

>> 'Prepušteni smo slučaju, a država prepuštena slučaju je slučajna država'

Premijer je naglasio kako se danas obilježava 'Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima'. 'Treba se nakloniti onima koji su patili u prošlom stoljeću, a bilo ih je puno', rekao je Milanović na početku sjednice.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak iznio je na sjednici Prijedlog uredbe o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru. Rekao je da su kriteriji za izračun naknade sada jasni. A oni su: obujam, položaj u prostoru i namjena. Kazao je kako se novim načinom izračuna naknade pomaže socijalno osjetljivim objektima.

>> Ministar Vrdoljak otkrio nova pravila legalizacije bespravnih objekata

Premijer je komentirao da se iz zraka jasno vidi kako izgledaju naša naselja, odnosno da ona nisu planski izgrađena. Dodao je kako je Hrvatska prirodni park Europe, te da betonizacija neće biti dopuštena.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović izložio je prijedlog o besplatnom javnom prijevozu za učenike srednjih škola. Javni prijevoz financirat ćemo, kaže Jovanović, jedinicama lokalne samouprave u iznosu 75 posto za međumjesni prijevoz srednjoškolaca. 'Bez toga nema obveznog srednjeg školovanja', komentirao je premijer.

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da se prijedlogom uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama smanjuju plaće u agencijama Vlade, institucijama pod nadležnostima Ministarstva uprave, na logičan i pravilan način.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova, Branko Grčić izvijestio je kako se radi na jačanju apsorpcijskih kapaciteta za korištenje fondova EU te da je iskorištenost danas veća od 50 posto, što je 12 posto više od prošle godine.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić iznio je prijedlog uredbe o izmjenama Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Kazao je kako bi se time vojnim osobama zbog otežanih uvjeta rada staž za svakih 12 mjeseci računao kao 18 mjeseci. Novi model štedi do 20 milijuna kuna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene