Ilustracija (Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL)

Hrvatskom državljaninu koji je jučer zbog tzv. Hitlerova pozdrava uhićen nakon komemoracije u Bleiburgu izrečena je zabrana ponovnog ulaska u Austriju, priopćila je policija u Koruškoj u nedjelju.


„Kada iziđe iz pritvora morat će odmah napustiti Austriju“, rekao je za Austrijsku novinsku agenciju APA glasnogovornik Koruške policije Rainer Dionisio.

Radi o 48-godišnjem državljaninu Republike Hrvatske koji je nakon komemoracije i prilikom povratka s Lojbaškog polja uzdignuo desnu ruku u znak nacističkog pozdrava.

Koruška policija je s oko 450 pripadnika redovnih i specijalnih snaga ove godine intenzivno kontrolirala poštivanje austrijskih zakona na komemoraciji na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Pixsell,Filip Kos,Zeljko Hladika/24sata) - 7 Incident na komemoraciji u Bleiburgu: Jedan muškarac uhićen zbog dizanja ruke u nacistički pozdrav, prijeti mu zatvorska kazna

Konferencija za medije povodom završetka 58. redovitog plenarnog zasjedanja Sabora HBK (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) HBK o kanonizaciji Alojzija Stepinca: ''Mi smo tu kako bi papa Franjo možda promijenio mišljenje zbog nas vjernika''

U to spada i kontrola isticanja zabranjenih simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma u koje se od ove godine ubraja i znakovlje NDH.

Prošle godine policija je na skupu i oko njega zbog isticanja zabranjenih simbola ili pozdrava uhitila sedmoricu sudionika. (Hina)

Crni vikend na slavonskim cestama: U tri prometne nesreće poginula jedna, a ozlijeđeno deset osoba. Među njima je dvoje djece