Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNATOČ MJERAMA OPREZA

Incident na komemoraciji u Bleiburgu: Jedan muškarac uhićen zbog dizanja ruke u nacistički pozdrav, prijeti mu zatvorska kazna

Dio prosvjednika na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr)
Dio prosvjednika na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dio prosvjednika na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) Dio prosvjednika na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dio prosvjednika na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr)1 Dio prosvjednika na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr)1 Foto: DNEVNIK.hr Komemoracija u Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) Komemoracija u Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Okupljanje na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Okupljanje na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +9 Okupljanje na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/14 >>
Danas je održana središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor. Održani su i prosvjedi antifašista. Događanja je pratila reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

14:30 Glasnogovornik koruške policije Rainer Dionisio kazao je da je komemoracija prošla mirno i bez incidenta. No, na samom kraju komemoracije, jedna osoba je digla ruku poput 'Hitlerovog pozdrava', dodao je. Trenutno je nepoznata nacionalnost muškarca kojega je policija prevezla u Klagenfurt. Prijeti mu nekoliko tjedana zatvora, doznaje se iz policije.

Pročitajte i ovo Komemoracija Bleiburga - 3 BEZ MILANOVIĆA Komemoracija Bleiburške tragedije na tri lokacije - u Bleiburgu, na Mirogoju te u Udbini Slika nije dostupna bivši predsjednik Josipović: Bleiburška komemoracija u funkciji je rehabilitacije ustaštva

Iz policije je priopćeno da je bilo oko 10.000 okupljenih. Iz Počasnog bleiburškog voda priopćeno je da je, prema broju autobusa koji su stigli, na komemoraciji sudjelovalo 15.000 ljudi.

13:50 Nakon mise, polaganja vijenaca i intoniranja himne, komemoracija je završena. Okupljeni se pomalo razilaze bez incidenata.

13:00 Krčki biskup Ivica Petanjak održao je propovijed na misi na Bleiburškom polju.

"Neka svi oni do kojih dopire ovaj glas i slika, pokušaju shvatiti da ne mogu uništiti ovakva okupljanja, jer nama uz prenošenje sjećanja na prošle događaje, naše bake i roditelji nisu prenijeli mržnju nego uspomenu u svjetlu kršćanske vjere. Nismo danas ovdje zato što nekoga mrzimo, nego zato što svoje volimo i za njih se molimo i njihov život Božjem milosrđu preporučujemo", kazao je, između ostalog, u svojoj propovijedi Ivica Petanjak, biskup Krčke biskupije.

"Mi smo ovih posljednjih mjeseci jasno mogli shvatiti da se nalazimo u Europskoj uniji, ali da među nama postoje granice kao gore visoke i velike. Samo prividno živimo u ujedinjenoj Europi. Kao u prva kršćanska vremena, kad se ista zajednica najprije morala suočiti sa samom sobom, nas je pred granicu stavilo jedno mišljenje koje je došlo iz naše katoličke sredine i tako pripomoglo da i svi oni koji su sva ova desetljeća upirali sve svoje snage da u našem narodu ugase pamćenje na prošle događaje, ponovno podignu svoje glave i pokažu koliko je još uvijek velika tama u njihovim srcima", dodao je.

S obzirom na zabranu austrijske Crkve, iz Hrvatske biskupske konferencije kazali su da je to u redu, jer misu formalno vodi mons. Svalina, piše N1

12:45 Prema prvim projekcijama policije, na komemoraciji se okupilo između osam i 10 tisuća ljudi. Poslijepodne se očekuju točne brojke sudionika komemoracije.

12:30 U središtu Bleiburga je bez incidenata održan prosvjed protiv komemoracije žrtvama Križnog puta u organizaciji koruške podružnice stranke Zelenih te bleiburške podružnice Antifašističke akcije na kojem se okupilo pedesetak ljudi, a nadgledalo isto toliko austrijskih policajaca. Tijekom jednosatnog prosvjeda članovi Zelenih i Antifašističke akcije održali su govore u kojem su istaknuli nužnost zabrane komemoracije na Lojbaškom polju koju smatraju skupom zagovaratelja nacizma.

Prosvjedu se pridružilo i desetak antifašista iz Austrije i Slovenije te stanovnika Bleiburga. Prosvjednici su nosili transparente s natpisima 'Nikad više' i 'Za zabranu ustaških i nacističkih susreta' na njemačkom i slovenskom jeziku. Početkom tjedna neslaganje s održavanjem komemoracije na Lojbaškom polju izrazio je gradonačelnik Bleiburga Štefan Visocnik koji je komemoraciju nazvao "krinkom za slavljenje nacizma i ustaštva" te da taj skup na kojem se očekuje 15.000 ljudi predstavlja "ozbiljan rizik za javni red".

12:15 Pored ministara uprave i branitelja Lovre Kuščevića i Tome Medveda i izaslanice Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović je izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića - Ante Sanader.

Uz njega je Milijan Brkić, a pored su ministar zdravstva Milan Kujundžić, posebni savjetnik za branitelje predsjednice Ante Deur, Josip Đakić, saborski zastupnik Petar Škorić, veleposlanik Miro Kovač, zastupnici u Saboru Bruna Esih i Željko Glasnović.

Dio prosvjednika na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) Komemoracija u Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

12:00 Na komemoraciji za sada nema zabilježenih incidenata.

11:20 Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu nakon čega će krenuti procesije prema Bleiburškom polju, gdje će se održati misa i potom molitva za islamske vjernike, a završit će polaganje vijenaca kod Spomen-obilježja.

10:50 Antifašisti hodaju u pratnji policije uz transparente i uzvike na austrijskom i hrvatskom. Čuje se: "Živjele antifašisti", "Ustaše, četnici - zajedno ste bježali!"

10:30 Prosvjednike protiv komemoracije prati policija.

10:10 Stigao je organizator prosvjeda Karl Öllinger koji je novinarima kazao da ovakva okupljanja treba zabraniti. "Loša su za Hrvatsku i Austriju. Treba ih zabraniti jer je tako poručila i austrijska nadbiskupija", kazao je Öllinger.

10:00 Policija putem razglasa iz kombija upozorava na engleskom i njemačkom jeziku okupljene da su svi snimljeni i fotografirani te da će svaki izgred biti strogo kažnjen.

 

Jedan od policajaca fotografira okupljene, a policija snima i sve što se događa, rekla je reporterka Josipa Krajinović. Iz policije su poručili da će sav audio i video materijal koristiti za pronalaženje počinitelja ako se dogodi kakav izgred.

9:45 U Bleiburgu je dvadesetak članova Radničke fronte koji s antifašistima iz Slovenije čekaju prosvjednike iz Beča. Katarina Peović iz Radničke fronte poručila je da su tamo zbog izjava političara i vladajućih.

"Ne može se govoriti o nevinim žrtvama, riječ je o revizionizmu. Žrtve se ne mogu izjednačiti", kazala je novinarima.

9:30 Počelo je okupljanje građana na Bleiburgu. S jedne strane pristižu autobusi sa sudionicima u komemoraciji, a s druge strane se okupljaju prosvjednici.

Stigli su članovi Radničke fronte i antifašisti iz Slovenije. Prosvjednici iz Beča trebali bi uskoro stići vlakom. Na mjestu događaja je i austrijska policija.

Dio prosvjednika na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) Dio prosvjednika na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr)1 Foto: DNEVNIK.hr

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora je saborski zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader. U ime Vlade RH na središnjoj komemoraciji nazoči ministar uprave Lovro Kušćević te ministar branitelja Tomo Medved, a izaslanica predsjednice Republike na komemoraciji je predstojnica njezinog ureda Anamarija Kirinić.

Kako javlja reportetka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović, najavljen je dolazak i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, saborski zastupnici Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Josip Đakić, Hrvoje Zekanović, zastupnik Hrasta, europarlamentarka Ruža Tomašić.

Manifestacija se odvija po neizmjenjenom programu u odnosu na prethodne godine, i potrajat će tri sata, ali prvi put neće uključivati političke govore pa čak ni nazočnost najviših predstavnika vlasti. Komemoracija je okupila velik broj sudionika, ali i policije, a prostor je označen upozorenjima da je pod video-nadzorom. Nije uočeno da sudionici imaju nedopuštene simbole, nose samo hrvatske zastave.

Biskupijski administrator u Klagenfurtu Engelbert Guggenberger ove je godine odbio izdati suglasnost da jedan od hrvatskih biskupa predvodi svetu misu, a mjerodavne kotarske vlasti u Voelkermarktu su bleiburšku komemoraciju okarakterizirale kao javni skup.

Počasni bleiburški vod, koji je organizator komemoracije, uz suorganizaciju Vijeća za inozemnu pastvu biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, organizirao je i ove godine besplatan prijevoz iz Zagreba, ali je pozvao sve da se klone bilo kakvih ustaških simbola ili onih koji asociraju na to, kao i bilo kakvih povika ili znamenja koja su protuzakonita po hrvatskim, ali i austrijskim zakonima.

Dio prosvjednika na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) Okupljanje na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju bit će u 12 sati svetom misom, a u 13:35 sati bit će održana molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi te će u 13:45 sati biti polaganje vijenaca. Program završava u 14 sati odjavnom riječi glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda velečasnog Ante Kutleše.

Proteklog vikenda antifašističke udruge iz Hrvatske, Slovenija, Austrije i Italije održale su skup na mjesnom trgu u Bleiburgu na kojem su zatražile od tamošnje vlade da zabrani današnji skup koji se, kako smatraju, "prodaje kao okupljanje vjernika koji žele odati počast nevino ubijenima nakon završetka Drugoga svjetskog rata", a zapravo je, ustvrdili su, "naricanje za propalom ustaškom para-državom". Oni su izjavili da je austrijska vlade dužna zabraniti taj skup po svom ustavu, ali i zbog poštivanja europske politiku borbe protiv fašizma i neofašizma.

Najavljeni prosvjedi antifašista

Za vrijeme trajanja komemoracije najavljena su dva prosvjeda antifašista. Bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Öllinger organizirao je jedan od prosvjeda. "Želimo zabranu okupljanja desničarskih ekstremista. To nije religiozno već političko okupljanje", kazao je Öllinger.

S obzirom na to da Öllinger nije dobio dozvolu policije za mimohod na Lojbaškom polju zbog opasnosti od direktnih sukoba sa sudionicima komemoracije, taj je prosvjed premješten na prostor ispred željezničke postaje.

Martin Diendofer iz organizacije Neovisna ljevica okupit će prosvjednike u Bleiburgu. Na svakom od ova dva prosvjeda bi, prema najavi, moglo sudjelovati dvjestotinjak ljudi.

Dio prosvjednika na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) Okupljanje na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Foto: DNEVNIK.hr

Skup Diendofera odobrila je koruška policija. "Policija će po potrebi, odnosno u slučaju nepoštivanja zakona ili ugroze javnog mira, beskompromisno i odlučno reagirati. To uključuje i momentalno privođenje u slučaju nepoštivanja zakona o zabrani isticanja zabranjenih simbola", priopćeno je iz policije.

Davor Rakić iz Socijalističke radničke partije Hrvatske najavio je da će na prosvjedu u Bleiburgu biti prisutni i neki članovi te stranke, piše Balkan Insight. "Odlučili smo da moramo otići tamo da bi iskazali svoj stav, smatramo da je to fašističko okupljanje i ništa više od toga", istaknuo je.

U osiguranju komemoracije će sudjelovati ukupno 410 policajaca. Među njima će biti nekoliko timova specijalnih policajaca te 310 policajaca iz cijele Austrije. Pomagat će im 10 vodiča pasa, dvojica stručnjaka za eksploziv, dva helikoptera te 12 pripadnika hrvatske policije. (Hina,M.V.,J.K.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene