Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sramotni čin

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo napad Tomislava Debeljaka na novinara Nove TV: "Ispod svake razine"

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji najoštrije osuđuje verbalni napad vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka i člana Uprave splitskog škvera Tomislava Čoraka na reportera Nove TV Marija Juriča, priopćeno je.

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak i član Uprave Tomislav Čorak jučer su izvrijeđali reportera Marija Juriča nakon javljanja uživo u Dnevnik Nove TV nazivajući ga smećem, a Debeljak mu je i slao uvredljive poruke nakon ponoći.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Ilustracija Sramotno ponašanje Muškarac u Dalmaciji napao novinarku za vrijeme snimanja: Pokušala pozvati policiju pa ju udario po ruci

Reakciju HND-a prenosimo u cijelosti:

"Nakon završetka javljanja uživo u Dnevniku Nove TV te izvještaja o financijskim problemima tvrtke, o čemu je novinar Marijo Jurič razgovarao s vlasnikom Tomislavom Debeljakom, uslijedio je verbalni napad na reportera koji je bio ispod svake razine. Novinara su izvrijeđali zbog njegovih pitanja. Čorak je čak kazao kako je Jurič "pitao pitanje koje nije istinito".

Nakon intervjua Debeljak je demonstrativno napustio mjesto snimanja te u odlasku Juriču poručio: "Jako nehrvatski. Jako bezobrazno. Baš smećarski", a nastavio ga je vrijeđati član Uprave Tomislav Čorak, koji mu je nedvosmisleno kazao da je – "smeće".

Verbalni napad na novinara zabilježen je samo zato što je kamera ostala uključena nakon službenog dijela razgovora. Tako je, kada je završio dio razgovora koji je bio namijenjen očima javnosti, ostao dokaz o načinu na koji se direktor i član Uprave Brodosplita ponašaju prema novinarima.

Nažalost, Tomislav Debeljak nije stao na tome. Nakon objave teksta na portalu DNEVNIK.hr porukama je nastavio napad na novinara Juriča.

Ovakvo vrijeđanje može se okarakterizirati jedino kao pritisak na novinara i pokušaj diskreditacije njegova profesionalnog rada, što je potpuno nedopustivo.

Ogranak HND-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji napominje kako nije na direktoru Debeljaku i članu Uprave Čoraku ocijeniti rad novinara ili općenito medija. Njihov je zadatak bio odgovoriti na postavljena pitanja, demantirati navode ili ih potvrditi te pružiti konkretne i istinite podatke u razgovoru s novinarom. Budući da je Debeljak na to pristao kada se odazvao razgovoru s novinarom, to je sramotniji čin koji se dogodio nakon javljanja uživo.

Pozivamo ih stoga da se ubuduće suzdrže od neprimjerenoga komentiranja novinarskog rada, prijetnji i dociranja novinarima te da se pridržavaju minimuma pristojnosti u ophođenju s novinarima."

Napad je osudila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

"Žao mi je svaki put kad se događaju takvi neprimjereni napadi na novinare. Svima je u interesu da novinari slobodno mogu raditi svoj posao. U interesu je demokracije i u krajnjem slučaju i našeg gospodarstva, da se propituju svi naši koraci i naravno pri tome uvijek treba inzistirati na profesionalizmu", izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.

Informativni program Nove TV uvijek će, kao i do sada, profesionalno propitkivati o kriterijima poslovanja, trošenja novca poreznih obveznika i ispunjavanja obveza prema radnicima. Nedopustivim smatramo vrijeđanje i napade na novinare.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene