Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon izjave premijerke

Traže hitnu reakciju: "Povucite veleposlanika iz Beograda, žele izjednačiti žrtvu i agresora!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski suverenisti oštro su reagirali na jučerašnju izjavu predsjednice vlade Republike Srbije. Zahtijevaju povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda i uručivanje službene prosvjedne note Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Na molbu da komentira izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će Hrvatska iskoristiti sve mehanizme na raspolaganju kako bi zaštitila hrvatske pilote i dostojanstvo Domovinskog rata, predsjednica srpske vlade Ana Brnabić rekla je, između ostalog, da ne postoji etnički čišća zemlja u Europi od Hrvatske.

"Vi ste etnički očistili Hrvatsku, ne postoji etnički čistija država na teritoriju Europe od Hrvatske. Vi ste istjerali te ljude, pa onda kažete da nisu morali bježati. Vidjeli smo kako nisu morali bježati, s obzirom na to da su oni koji su ostali uglavnom pobijeni", izjavila je.

Ovom je izjavom uspjela isprovocirati Hrvatske suvereniste, koji su reagirali i u javnom apelu zatražili povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda i uručivanje službene prosvjedne note Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Donosimo pisanu izjavu u cijelosti: 

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman ZA DNEVNIK NOVE TV Ministar Grlić Radman o optužnici protiv pilota i sudbini protjeranih hrvatskih diplomata u Rusiji: "Zračni prostor nije svugdje zatvoren..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OŠTRE OPTUŽBE Srpska premijerka uputila poruku Hrvatskoj: "Ne postoji etnički čistija država..."

"Najoštrije osuđujemo jučerašnju izjavu predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić u kojoj je optužila Hrvate da su etnički očistili Hrvatsku te navela da ne postoji etnički čišća država u Europi.

Ovakve izjave samo potvrđuju da službeni Beograd ima dijametralno suprotni pogled na stvaranje hrvatske države i na Domovinski rat te po tko zna koji put želi izjednačiti žrtvu i agresora", stoji u uvodu.

"Ovim putem želimo podsjetiti Anu Brnabić da upravo u toj tzv. "etnički čistoj Hrvatskoj" sjedi potpredsjednica Vlade iz srpske nacionalne manjine kao i tri zajamčena saborska zastupnika. Također joj poručujemo da prvo realno sagleda situaciju u vlastitom dvorištu jer je upravo na području Republike Srbije broj Hrvata u zadnjih 30 godina prepolovljen sa nekadašnjih 105 tisuća na trenutnih 57 tisuća, s time da se radi o državi u kojoj rata nije bilo te u kojoj Hrvati nisu dizali balvan revolucije počekom 90-ih i tražili odcjepljenje ili pak pripajanje Hrvatskoj".

"Ovim putem tražimo hitnu reakciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske na izjave premijerke Srbije, uručivanje službene prosvjedne note i povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda na konzultacije", zahtijevaju suverenisti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene