Okupljanje na Bleiburgu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Okupljanje na Bleiburgu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sud u Klagenfurtu osudio je u ponedjeljak državljanina Hrvatske na dvije godine zatvora uvjetno zbog ponovljenog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom tijekom komemoracije u Bleiburgu prošle godine, javljaju austrijski mediji.


Optuženi (69) se branio tvrdnjama da se radi o Hitlerovom pozdravu nego o „hrvatskom pozdravu“. To je demantirao hrvatski povjesničar Mario Jareb koji je suđenju nazočio kao svjedok.

Vezani članci Ilustracija Panika u Austriji: Pojačali naoružane policijske kontrole zbog mogućih napada Ilustracija Slučaj šokirao zemlju: Dječak pobjegao tetama na izletu i utopio se u ribnjaku

On je objasnio da se podizanje ruke uz povik „za dom spremni“ počelo upotrebljavati tijekom Nezavisne države Hrvatske a da se dotada „Za dom spremni“ pozdravljalo bez podizanja ruke.

„Nikada nije postojao službeni ukaz o tomu da se pozdravlja uzdizanjem ruke“, ustvrdio je Jareb koji je doktorirao na ustaškom pokretu.

Optuženi je prije toga tvrdio da se kod svakog pozdrava podiže ruka te kako je i hrvatska predsjednica prisegla uz isti pozdrav što je Jareb demantirao.

„Nisam pozdravljao Hitlerovim pozdravom nego hrvatskim“ rekao je optuženi. Njegov odvjetnik je tražio oslobađajuću presudu s obzirom na to da „hrvatski poziv“ u Austriji nije zabranjen.

Porota je jednoglasno hrvatskog državljanina proglasila krivim na temelju iskaza svjedoka ali i na temelju jedne izjave austrijskom javnom servisu ORF u kojem je optuženi hvalio nacionalsocijalistički režim.

Sudac Christian Liebhauser-Karl je kaznu preinačio u uvjetnu zbog činjenice da 69-godišnjak dosad nije osuđivan.

Nakon presude hrvatski državljanin je uz pratnju policije odvezen do granice s obzirom na to da mu je izrečena i zabrana boravka na tlu Austrije.

Jedan hrvatski državljanin je već 19. ovog mjeseca osuđen na 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog pozdravljanja „Hitlerovim pozdravom“ ove godina na komemoraciji u Bleiburgu.

29. ovog mjeseca se sudi još nekoliko hrvatskih državljana zbog isticanja zabranjenih simbola iz nacionalsocijalističkog razdoblja na ovogodišnjoj komemoraciji.

Uoči ovogodišnje komemoracije u Bleiburgu austrijska javnost je pojačala pozornost na događaje oko ovog skupa te posebice na povredu austrijskog zakona o zabrani isticanja nacionalsocijalističkih simbola.

Na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta pokrenuta je i inicijativa da se i simboli ustaškog režima uvrste u zabranjene simbole. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju