Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasno proglašen krivim

Hrvatski državljanin osuđen zbog pozdravljanja "Hitlerovim pozdravom", izbacili ga iz Austrije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Klagenfurtu osudio je u ponedjeljak državljanina Hrvatske na dvije godine zatvora uvjetno zbog ponovljenog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom tijekom komemoracije u Bleiburgu prošle godine, javljaju austrijski mediji.

Optuženi (69) se branio tvrdnjama da se radi o Hitlerovom pozdravu nego o „hrvatskom pozdravu“. To je demantirao hrvatski povjesničar Mario Jareb koji je suđenju nazočio kao svjedok.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

On je objasnio da se podizanje ruke uz povik „za dom spremni“ počelo upotrebljavati tijekom Nezavisne države Hrvatske a da se dotada „Za dom spremni“ pozdravljalo bez podizanja ruke.

„Nikada nije postojao službeni ukaz o tomu da se pozdravlja uzdizanjem ruke“, ustvrdio je Jareb koji je doktorirao na ustaškom pokretu.

Optuženi je prije toga tvrdio da se kod svakog pozdrava podiže ruka te kako je i hrvatska predsjednica prisegla uz isti pozdrav što je Jareb demantirao.

„Nisam pozdravljao Hitlerovim pozdravom nego hrvatskim“ rekao je optuženi. Njegov odvjetnik je tražio oslobađajuću presudu s obzirom na to da „hrvatski poziv“ u Austriji nije zabranjen.

Porota je jednoglasno hrvatskog državljanina proglasila krivim na temelju iskaza svjedoka ali i na temelju jedne izjave austrijskom javnom servisu ORF u kojem je optuženi hvalio nacionalsocijalistički režim.

Sudac Christian Liebhauser-Karl je kaznu preinačio u uvjetnu zbog činjenice da 69-godišnjak dosad nije osuđivan.

Nakon presude hrvatski državljanin je uz pratnju policije odvezen do granice s obzirom na to da mu je izrečena i zabrana boravka na tlu Austrije.

Jedan hrvatski državljanin je već 19. ovog mjeseca osuđen na 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog pozdravljanja „Hitlerovim pozdravom“ ove godina na komemoraciji u Bleiburgu.

29. ovog mjeseca se sudi još nekoliko hrvatskih državljana zbog isticanja zabranjenih simbola iz nacionalsocijalističkog razdoblja na ovogodišnjoj komemoraciji.

Uoči ovogodišnje komemoracije u Bleiburgu austrijska javnost je pojačala pozornost na događaje oko ovog skupa te posebice na povredu austrijskog zakona o zabrani isticanja nacionalsocijalističkih simbola.

Na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta pokrenuta je i inicijativa da se i simboli ustaškog režima uvrste u zabranjene simbole. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene