Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši korisnici kredita

HUB: "Neprimjeren pokušaj manipulacije. Ovakvom odlukom Vrhovnog suda nije se ništa promijenilo"

Prosvjed Udruge Franak
Prosvjed Udruge Franak Foto: Damjan Tadic/Cropix
Nakon priopćenja Udruge Franak o sudskim odlukama, oglasili su se iz Hrvatske udruge banaka. Ističu da ovakvu praksu smatraju neprimjerenom i manipulativnom.

Oglasili su se iz Hrvatske udruge banaka nakon priopćenja Udruge Franak. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Nastavno na današnje priopćenje Udruge Franak u kojemu se nastavlja praksa objave pojedinačnih sudskih odluka, prije svega, ukazujemo na neprimjerenost takvog ponašanja u javnosti jer se time prvenstveno pokušava izvršiti utjecaj na pravni sustav čime se ugrožava nepristrano suđenje utemeljeno na stručnosti i znanju te ustavna prava na pravično suđenje.

Objavljena odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) govori isključivo o pravnom interesu potrošača za sudsku zaštitu i o dopustivosti suđenja. Dodatno, ukazali bismo da je ova pojedinačna odluka VSRH-a, prema navodima Udruge Franak, donesena više od mjesec dana prije sjednice Građanskog odjela tog suda na kojoj se odlučivalo o pravnom shvaćanju u predmetima vezanima za konvertirane CHF kredite, pa stoga pravno stajalište sudaca zauzeto u tom pojedinačnom postupku ne može imati opće pravne učinke na sve sporove o konvertiranim CHF kreditima.

Kao što je i sam Vrhovni sud istaknuo u obrazloženju odluke, o pitanju pravnog interesa je već sam Vrhovni sud odlučivao u predmetu broj Rev-2868/18 od 12. veljače 2019. te se ovakvom odlukom Vrhovnog suda nije ništa promijenilo u odnosu na prava potrošača. Ova odluka ni u jednom svom dijelu ne daje uputu nižestupanjskim sudovima o donošenju odluka u pojedinačnim postupcima povodom podnesenih tužbi, a osobito ne vezano na konvertirane kredite po Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Ujedno, ocjenjujemo da se radi o neprimjerenom pokušaju manipulacije javnošću i medijima koristeći ovu odluku kao prejudiciranje konačnih ishoda pojedinačnih sudskih postupaka osobito po konvertiranim kreditima, po kojima su se dodaci sklapali temeljem zakona i sa zakonom određenim učincima takve konverzije.

Pročitajte i ovo Udruga Franak: Ilustracija - 4 1. travnja Udruga Franak najavljuje prosvjed: "Nadali smo se da će stati na stranu hrvatskih građana"

Podsjećamo da je upravo Vrhovni sud u jednom od ranije iznesenih stajališta zastupao shvaćanje kako je sklapanjem Sporazuma o konverziji osigurano otklanjanje nepoštenih ugovornih odredbi uz istovremeno održavanje valjanosti ugovora, a što je u skladu sa temeljnim načelima europske regulative.

Pročitajte i ovo Udruga Franak Prijava euroskom sudu "Pozivamo ministarstvo na sučeljavanje": Udruga Franak izrazila sumnju u povezanost vlasti s bankarskim lobijem

Hrvatska je jedina država koja je imala zakonsko rješenje sa retroaktivnim učinkom, koje je jasno definiralo sve uvjete konverzije, način obeštećenja potrošača i uspostave istog položaja korisnika CHF kredita sa korisnicima kredita s valutnom klauzulom u eurima. U konverziji su sve preplate po osnovi tečajnih razlika i preplaćenih kamata banke bile dužne uzeti u obzir te su sve preplate retroaktivno iskorištene za namirenje kredita u EUR.

Pročitajte i ovo Prosvjed Udruge Franak velik iskorak Udruga Franak: "Donesena je prva odluka Vrhovnog suda o pravu na obeštećenje potrošača nakon konverzije"

Povrh toga, sklapanje Sporazuma o konverziji bilo je obavezno za banke i utemeljeno na načelu slobodnog i informiranog pristanka potrošača. Time su bivši korisnici CHF kredita obeštećeni, a svako dodatno obeštećenje jedne kategorije dužnika bilo bi diskriminatorno i narušilo bi zakonom uspostavljenu postojeću ravnotežu što je u potpunoj suprotnosti europskog prava i načela zaštite potrošača", rekli su iz Hrvatske udruge banaka.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene