Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONVERZIJA ŠVICARACA

Hrvatska udruga banaka o odluci Vrhovnog suda: "Odstupili su od dosadašnjih stajališta"

Hrvatska udruga banaka poslala je priopćenje vezano za odluku Vrhovnog suda o konverziji švicarskih franaka u eure. U njemu se istiće da je Vrhovni sud jučerašnjom odlukom odstupio "od svojih dosadašnjih stajališta".

Hrvatska udruga banaka (HUB) reagirala je na odluku Vrhovnog suda o konverziji švicarskih franaka u kojem ističe da je "moguće primijetiti da nije uvažen zahtjev za dodatnom restitucijom, na način na koji su to zahtijevali predstavnici potrošača".

Također ističu da "zakonski provedenom konverzijom iz 2015. godine u potpunosti riješeno pitanje" obeštećenja građana koji su imali kredite u švicarskim francima te da najnovijom odlukom Vrhovni sud "odstupa od svojih dosadašnjih stajališta iznesenih u oglednom postupku, ali i pojedinih odredbi zakonskog rješenja koje je uredilo konverziju".

"Podsjećamo da je upravo Vrhovni sud u jednom od ranije iznesenih stajališta zastupao shvaćanje kako je sklapanjem Sporazuma o konverziji osigurano otklanjanje nepoštenih ugovornih odredbi uz istovremeno održavanje valjanosti ugovora, a što je u skladu sa temeljnim načelima europske regulative", dodaje se.

Pročitajte i ovo Štrajk radnika hitne pomoći - 2 KAOS U ZDRAVSTVU U štrajku hitna služba i bolničari, vozila će morati preuzeti vojska: "Ne napijajte se i ne stvarajte situacije koje bi zahtijevale medicinsku skrb"

Pročitajte i ovo Ilustracija Detaljan vodič Kakvo je radno vrijeme trgovina za Štefanje? Provjerite kad i gdje možete u šoping

Vrhovni sud je, ističu iz HUB-a, izrazio stav da "Sporazum o konverziji sklopljen na osnovi Zakona o potrošačkom kreditiranju ima pravne učinke i valjan je u slučaju kada su ništetne pojedine odredbe osnovnog ugovora o kreditu".

Vrhovni sud je također, dodaje se u priopćenju, u svom obrazloženju jasno zaključio "da Sporazum o konverziji predstavlja novu pravnu osnovu koja svoje izvorište ima u prisilnom propisu ocijenjenom suglasnim s Ustavom Republike Hrvatske te ima pravne učinke i valjan je u slučaju i kada su ništetne pojedine odredbe osnovnog ugovora".

Prema pisanju HUB-a, "Hrvatska je jedina država koja je imala zakonsko rješenje s retroaktivnim učinkom, koje je jasno definiralo sve uvjete konverzije, način obeštećenja potrošača i uspostave istog položaja korisnika CHF kredita sa korisnicima kredita s valutnom klauzulom u eurima".

Pročitajte i ovo Ruski ratni brod isplovljava iz Vladivostoka - 4 Maritime Cooperation 2022 Dvije velesile u velikoj vojnoj vježbi: Sudjeluju moćna raketna krstarica, zrakoplovi, helikopteri, podmornica...

Pročitajte i ovo Ilustracija "Svašta sam vadio, ali..." Zbogom, oružje: Evakuirali bolnicu zbog djedice koji je u rektumu imao granatu iz 1. svjetskog rata

Sklapanje Sporazuma o konverziji bilo je, ističu iz HUB-a, "obavezno za banke i utemeljeno na načelu slobodnog i informiranog pristanka potrošača. Time su bivši korisnici CHF kredita obeštećeni, a svako dodatno obeštećenje jedne kategorije dužnika bilo bi diskriminatorno i narušilo bi zakonom uspostavljenu postojeću ravnotežu što je u potpunoj suprotnosti europskog prava i načela zaštite potrošača".

"Sud EU u odluci C-567/20 je utvrdio da potrošači nemaju pravo osporavanja odredbi aneksa ugovora kojim je provedena konverzija. Time je otpala osnova za restituciju budući da su sporne odredbe iz osnovnog ugovora zamijenjene aneksom koji je valjan. Restitucija po osnovnom ugovoru ugrađena je u mehanizam konverzije, te u slučaju konvertiranih kredita ne postoje više nikakva daljnja prava na restituciju s naslova osnovnog ugovora o kreditu", piše u priopćenju.

Na kraju priopćenja stoji da je odluka Vrhovnog suda "u suprotnosti je s ustavnim načelom trodiobe vlasti i vladavine prava te će, posljedično, negativno utjecati na razinu pravne i investicijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj, kao i njezinu percepciju u očima domaće i inozemne investicijske javnosti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene