Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska traga za još 1 131 osobom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Trgu bana Jelačića u srijedu je skupom na kojem se okupilo oko tisuću ljudi, među kojima su bili najviši predstavnici hrvatske i zagrebačke vlasti, obilježen Međunarodni dan nestalih osoba s kojeg je ponovo upozoreno da Hrvatska još uvijek traga za sudbinom 1131 osobe nestale u Domovinskom ratu.

- Ovaj skup dokaz je da nismo sami i da će se proces traženja naših najmilijih ubrzati te da slijedeće godine Hrvatska više na popisima neće imati zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, rekao je otvarajući skup predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih Ivan Pšenica.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom dvogodišnje Danke Ilić - 1 Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Ocu osumnjičenog za ubojstvo male Danke određen pritvor, naložena obdukcija umrlog sina: Tijelo ubijene djevojčice traže dronovi Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Sudbine tih osoba potrebno je što prije riješiti uz pomoć državnih
institucija te u potpunosti depolitizirati, dodao je.

Skup je, naglasio je, na regionalnoj razini, trebali su mu nazočiti i predstavnici sličnih udruga iz Srbije, ali su odbili doći. Zašto su to učinili ne znam, ali neka to ide na njihovu dušu, poručio je Pšenica.

Obraćajući se skupu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je da se svaka osoba koja se smatra nestalom mora pronaći i odgovor na to pitanje moraju dati institucije. 

Podsjetio je da tijekom Domovinskog rata i agresije bilo evidentirano oko 18 tisuća zatočenih i nestalih
osoba. Hrvatska je uspostavila institucionalne mehanizme i razvija tzv "hrvatski model" traženja nestalih, a to je pitanje jedno od 17 prioritetnih područja zaštite i promicanja ljudskih prava. 

I dok i posljednja osoba iz Domovinskog rata koja se traži nije pronađena, posao za tijela koja se time bave nije gotov, istaknuo je Mesić pozvavši sva nadležna tijela uključena u taj proces da toj zadaći daju prioritet.

Potporu obiteljima zatočenih i nestalih dala je i potpredsjednica
Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske
solidarnosti Jadranka Kosor koja je naglasila da je u mandatu aktualne Vlade mnogo učinjeno iako to obiteljima koje još traže svoje najmilije ne znači mnogo.

Tijekom mandata ekshumirana je 161 osoba, a identificirano ih je 164.
 
Pronađeno je šest masovnih grobnica i oko 60 pojedinačnih, a obavljeno je više od 260 probnih iskapanja, navela je potpredsjednica Kosor dodavši da se svaka informacija o grobnicama provjerava.

Protiv toga smo da postoje dvije Hrvatske, jedna koja je zaboravila na problem zatočenih i nestalih i nažalost ona druga koja se s tim problemom još suočava. Svaka obitelj ima pravo na istinu i saznati gdje su njihovi najbliži, poručila je Kosor.

Skupu se obratio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te
predstavnici mnogih domaćih i stranih udruga i organizacija.

Održan je u organizaciji Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika - Domovinskog rata, Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, a pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene