Hrvatska politička scena 2017. završava s HDZ-om kao prvom opcijom, SDP-om, najjačom oporbenom strankom u padu te Živim zidom koji dobiva sve više pristaša. Vidljivo je to i iz posljednjeg ovogodišnjeg Crobarometra kojeg donosi Dnevnik Nove TV.

Galerija Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +9 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 4

HDZ STABILAN PRVI - SDP PADA - NAJLOŠIJI REJTING U 3 GODINE

HDZ godinu završava kao što ju je i počeo – s potporom od gotovo trećine birača. Cijele godine rejting stranke kretao se od 31 do 35 posto, a u prosincu je uz tu stranku 31,9 posto ispitanika. SDP je trenutno na 18,9 posto potpore birača i već treći mjesec je popularnost te stranke u padu kod ispitanika. U samo dva mjeseca stranka je izgubila 4,5 posto potpore birača, a još je gori podatak da je to i najlošiji rejting stranke u zadnje tri godine. SDP je lošije stajao samo u studenom 2014. kada je mogao računati na potporu od 17,5 posto.

ŽIVI ZID U RASTU - MOST STABILAN

Živi zid zato može biti zadovoljan godinom koju završava s potporom od 12,4 posto. Za tu je stranku to već peti mjesec uzastopnog rasta potpore među biračima. Ovim rejtingom stranka se primakla popularnosti koju je imala na valu predsjedničke utrke njihova predsjednika Ivana Sinčića s početka 2015. Most odavno ne može računati na to da je treća opcija. 2017. završava s potporom od 7,3 posto, a i cijelu godinu rejting stranke se kretao do 5,7 do 10,1 posto.

Vezani članci Crobarometar: Hrvoje Krešić Građani rekli što misle o kvaliteti života u Hrvatskoj, jedna stvar bi vas mogla iznenaditi. HDZ raste, nedohvatljiv oporbi Mislav Bago - 2 Jesu li profitirali u kampanji? Pad rejtinga bilježi samo jedan političar, ostali su u blagom porastu. Doznajte i što građani misle o radu Vlade

STRANKE MALE POTPORE, ALI PARTNERI BEZ KOJIH SE NE MOŽE VLADATI

Pametno je nova politička opcija. Krenuli su iz Splita, žele predvoditi liberalnu opciju i 2017. završavaju s potporom od 3 posto. HSS godinu završava kako je i počeo, s više manje istom potporom koja u prosincu iznosi 2,7 posto. HNS je u 2017. krenuo iz oporbe, a završava na vlasti i to s potporom od 2,5 posto. Upravo je to i rejting kojega dočekuje novog-starog predsjednika Ivana Vrdoljaka. Stranka Milana Bandića uživa potporu od 2,3 posto, HSU 2,2, IDS 1,9, a GLAS je na 1 posto potpore.
Ostale stranke su ispod 1 posto potpore, a zajedno imaju 6,4 posto. Tu su reformisti Radimira Čačića s potporom od 0,8 posto, ili Neovisni za Hrvatsku Brune Esih sa potporom od 0,3 posto. Neodlučnih je birača 7,7 posto.

VLADA BEZ POTPORE GRAĐANA ZA SVOJU POLITIKU

Vlada ne može računati na potporu građana za svoju politiku. 2017. završava sa 62 posto građana koji ne podržavaju Banske dvore, dok njih 29 posto podupire vladine politike. Ne zna, njih 9 posto. Zanimljivo da se zadnja tri mjeseca zaustavio rast nezadovoljnika vladinim politikama.

Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

VLADINA KOALICIJA SVE ČVRŠĆA

Vladina će koalicija opstati do kraja mandata - misli to 74 posto ispitanika i broj onih koji tako misle raste već 3. mjesec. Da neće, misli pak njih 18 posto i taj broj i dalje pada. Ne zna 8 posto ispitanika. Očekivano, birači su najmanje vjerovali da će koalicija opstati u svibnju i lipnju kada je HDZ odbacio MOST, a prigrlio HNS.

HRVATSKA 2017. - JOŠ JEDNA PESIMISTIČNA GODINA

Hrvatska godinu završava s činjenicom da 69 posto ispitanika misli kako zemlja ide u lošem smjeru. Da ide u dobrom misli njih 22 posto, a ne zna njih 9 posto. U zadnjem mjesecu zaustavljen je rast pesimizma koji je od rujna bio u uzlaznoj putanji.

NAPOMENA
Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 977 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju