Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Velike Britanije stižu odlične vijesti za hrvatski turizam. Prema ocjenama turističkih profesionalaca, Hrvatska je proglašena najboljom nadolazećom destinacijom za kratka putovanja.


Crni londonski taksi Mickov je zaštitni znak. U poslu mu dobro dođe i poznavanje hrvatskih simbola. 'Nogomet je najprepoznatljiviji hrvatski simbol, uz to naravno i hrvatske kockice. Modrić je najpoznatiji hrvatski nogometas', priča nam Mick.

Vezani članci Mateo Kovačić pred crkvom skida masku DNEVNIK.hr na božićnoj misi u Londonu, sreli smo i proslavljenog hrvatskog nogometaša: "Za ovo je maska kriva!" Slika nije dostupna Ovako Hrvati 'mame' britanske turiste!

No, u metropoli s više od sedam milijuna stanovnika mnogi niti ne znaju gdje se Hrvatska nalazi. Jedna Londončanka dvoumila se jesmo li susjedi Bugarskoj ili Turskoj.

>> Ovako Hrvati 'mame' britanske turiste!

Znaju zato vrsni britanski turistički stručnjaci koji su nas nagradili. 'Hrvatska je ove godine pobijedila u kategoriji takozvanih short-haul destinacija, znači, to se mjeri po duljini leta. Destinacije do tri sata leta su short-haul i u toj kategoriji mi smo izabrani za destinaciju godine', pojasnila je direktorica HTZ-a Meri Matešić.

A upravo taj oblik putovanja je u porastu u turističkim rezervacijama. Govori predsjednik Europske asocijacije putničkih agencija Boris Žgomba: 'Trendovi short-break, odnosno kratkih putovanja su sve traženiji. Naime, danas sa kvalitetnim aviolinijama vi imate mogućnost putovati na jedan, dva, tri, četiri ili više dana'.

I na taj način Temzu zamijeniti Jadranom. 'Bila sam tamo prije nekoliko godina. Mislim da je zemlja preksrasna, čista je i primijetila sam da nema previše turista', kaže nam Paulie. 'Željela bih otići tamo. Čula sam da je predivno', dodaje Gillian.

Iako turisti posjećuju i Englesku, strana ljetovališta su itekako tražena. Sunčano i toplo vrijeme u Londonu je prava rijetkost, pa mnogi Britanci zamijene šetnju Hyde Parkom putovanjima. Na godinu ostvare 60 milijuna putovanja i pritom potroše 35 milijardi funta.

U Hrvatsku ih je ove godine stiglo 300.000. Iduće godine, ocekuje se, uz nasu će ih obalu šetati još i više.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook