Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabava do dugo u noć

Hrvatska na Europskom trgu u Zagrebu slavi desetu obljetnicu od ulaska u Europsku uniju

Aktualno Galerija Deset godina članstva u EU, ilustracija - 2 Deset godina članstva u EU, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Deset godina članstva u EU, ilustracija Deset godina članstva u EU, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Deset godina članstva u EU, ilustracija - 1 Deset godina članstva u EU, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sara Duvnjak, reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +2 Deset godina članstva u EU, ilustracija - 3 Galerija 1/7 >>
U petak navečer na Europskom trgu obilježava se deseta godišnjica članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Čeka nas bogat program, a kakav točno, zna reporterka Dnevnika Nove TV, Sara Duvnjak koja se javila uživo s Europskog trga.

"Slavi se deseta obljetnica Hrvatske kao članice Europske unije. Hrvatska je zaista u posljednjih deset godina postigla i napravila čudo. Svi parametri pokazuju da je Hrvatska postigla izniman gospodarski rast u posljednjih desetak godina. Iz europskih fondova svake godine ona izvuče milijardu eura više no što je uplatila. Od 1.1. euro je i službeno naša valuta, a naravno treba spomenuti i šengen u koji smo ušli odnosno granice koje s ostalim članicama više ne postoje", poručila je reporterka Dnevnika Nove TV, Sara Duvnjak.

Pročitajte i ovo Mario Banožić projekt potpisan 2014. godine Banožić o Brodosplitu: Bez ovih dokumenata nema dogovora

"Sve to i mnogo više proslavit će se u petak na Europskom trgu u Zagrebu. Program počinje u 19 sati, a organizator, odnosno Ured Europskog parlamenta poziva sve koji su u Zagrebu i one koji su u blizini da se pridruže, domaće i turiste. Dakle od 19 sati, a već se postavlja DJ pult jer nastupit će razno razni DJ-evi. Postavlja se i filmsko platno jer puštat će se kratkometražni ali i dugometražni hrvatski filmovi. Dakle, sve počinje od 19 sati", dodala je.

Nakon deset godina članstva, građani uglavnom imaju pozitivno mišljenje o Europskoj uniji. 

"Definitivno se slažem da nas je ulazak u Europsku uniju povezao s ostatkom Europe. Postali smo europski građani tako da je to super za mlade ljude", rekla je Barbara iz Siska. "Države se ujedinjuju i to su pametni ljudi koji su zajedno jači, prije svega. Također, Europska unija ima dobre regulacije oko mjera sigurnosti", dodao je Bruno iz Brazila. "Iz ove neke perspektive mislim da nas je približilo svijetu, a ono što je nekako važno za nas je da prepoznamo to i iskoristimo prilike", istaknuo je Antonio David.

"Ove mlađe generacije neće uopće ni znati kako je to bilo prije nego je Hrvatska bila članicom EU-a. Možemo reći da je geografski Europa ostala jednako velika, ali ipak Europa je postala manja, dostupnija u smislu da ono što je možda Splićanima nekada bio Zagreb, Hrvatima će to sada biti neki drugi gradovi poput Berlina, Pariza, Rima, Amsterdama ili bilo kojeg drugog grada Europske unije. Šengen uopće da ne govorimo i mladi to vide kao dobru stvar jer su nam sve zemlje pristupačne i uopće nema potrebe za dokumente i komplikacije", objasnila je reporterka. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Poljska tuguje Dijete palo s trajekta, majka skočila za njim da ga spasi - oboje poginuli: Uzrok nesreće nepoznat

"U 21 sat očekuju se razno razni govori visokih dužnosnika, a sve to skupa trajat će do otprilike jedan sat ujutro", napomenula je Duvnjak.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene