Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvanaestero (ne)poznatih

Znate li tko su naši zastupnici u Europskom parlamentu? "Da nisu možda... u zatvoru?", "Možda bih prepoznao ovog duge kose"

Aktualno Galerija Koliko su vidljivi EU zastupnici? - 4 Koliko su vidljivi EU zastupnici? - 4 Foto: DNEVNIK.hr Koliko su vidljivi EU zastupnici? - 3 Koliko su vidljivi EU zastupnici? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Koliko su vidljivi EU zastupnici? - 2 Koliko su vidljivi EU zastupnici? - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koliko su vidljivi EU zastupnici? - 1 Galerija 1/4 >>
Za hrvatske interese u Europskom parlamentu bori se dvanaestero zastupnika. Dnevnik Nove TV provjerio je koliko su građanima uopće poznati aktualni eurozastupnici. Bilo je i onih čijeg se imena nijedan građanin nije sjetio.

HDZ i SDP imaju po četiri, HRAST i IDS po jednog europarlamentarca, a dva su nezavisna. To je slika hrvatskih europarlamentaraca.

Zagrepčanin Stjepan sjetio se Ilčića i tvrdi da ih zna sve, odnosno - gotovo sve te da prati europske teme.

"Malo čitam Kolakušića, pa i Freda Matića... A Picula, on je gore već 30 godina, njega su zaboravili svi osim njegovih valjda", navodi Blaško iz Osijeka.

Petra iz Rijeke kaže kako nije politički angažirana. Na pitanje zna li gdje su osobe s fotografija koje joj je pokazala reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan, odgovara: "Da nisu možda... u zatvoru?"

Na opasku novinarke da su u Europskom parlamentu kratko komentira: "A to je dobra stvar onda, napreduju."

Poznata lica, s imenima se muče

Nekima su poznata lica, a s imenima se muče. Dragutin prepoznaje HDZ-ova Keslera.

"To je onaj pravnik, bio je protiv svih i onda se izvukao i prošao u EU zajednicu, inače bi tu posao izgubio", navodi. Na pitanje zna li mu ime odgovara: "Vlahušić, je li?" Ipak je bio Kolakušić.

Pročitajte i ovo Roberta Metsola "Možemo slaviti" Predsjednica Europskog parlamenta poslala snažnu: "Hrvatski birači, u Europski parlament pošaljite proeuropske političare"

Riječanin Radomir kaže da ih većinu zna, no imena je zaboravio.

"Poznati su mi Vlahušić, taj Matić, Picula, njega bih u pol noći", kazao je. Jednim od najutjecajnijih hrvatskih eurozastupnika proglašen je Tonino Picula.

"Tamo postoji podjela rada i svi se trude kako znaju i mogu, to je 705 zastupnika u EP-u. Meni je drago što sam proglašen najutjecajnijim, to nije slučajno, to je posljedica tema i rada na tim temama", smatra Picula.

Mladima tema nezanimljiva

Koliko god se trudili - mladima su te teme nekada potpuno nezanimljive.

"Možda bih prepoznao ovog tu duge kose, ne znam kako se zove, ali znam da se kandidirao za predsjednika. Ostale, nikoga", navode Leon i Ana iz Osijeka.

A na mlade računaju u parlamentu. "Oni poznaju europske procese, žive Europu na drugi način, što preko Erasmusa, oni osjećaju slobode Schengena, onu slobodu kretanja", navodi Sunčana Glavak, jedna od zastupnica.

Pročitajte i ovo Tko će sastavljati crnogorsku vladu? - 1 Rezultati izbora Puno je teže stvoriti proeuropsku nego stabilnu vladu: "Otvaranje pitanja povlačenja priznanja Kosova može ugroziti poziciju Crne Gore"

Na posljednjim europskim izborima izlaznost je bila najveća dosad - čak 51 posto, nakon što je svake godine dotad - padala. Svi se nadaju da će se trend nastaviti, a da će mladi u svemu pomoći.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene