Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska može očekivati pozivnicu za NATO 2008.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO će na svom sljedećem summitu 2008. godine pozvati u članstvo one zemlje koje ispunjavaju standarde Saveza i koje mogu pridonijeti euroatlantskoj sigurnosti i stabilnosti, kaže se u završnoj deklaraciji sa summita Saveza koji je završio u srijedu u Rigi.

"Pozdravljamo napore Hrvatske, Albanije i Makedonije na pripremama za preuzimanje odgovornosti i obveza iz članstva. Pozdravljamo njihov rastući doprinos u međunarodnim operacijama održavanja mira i sigurnosti kao i njihove zajedničke napore na promicanju regionalne
suradnje. 

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Na našem sljedećem summitu 2008. godine, namjeravamo uputiti pozivnice onim zemljama koje ispunjavaju standarde NATO-a temeljene na rezultatima i koje mogu pridonijeti euroatlantskoj sigurnosti i stabilnosti", kaže se u deklaraciji koju je prihvatilo 26 šefova država ili vlada zemalja članica.

U deklaraciji se pozdravlja puna suradnja Hrvatske s Haškim sudom te znatan napredak u provedbi održivih političkih, gospodarskih i obrambenih reformi, te u području vladavine prava. Hrvatska se također poziva da radi na stvaranju javne potpore za svoje aspiracije da postane članica NATO-a.

"Pozdravljamo punu suradnju Hrvatske s Haškim sudom i njezin znatan napredak u nastavku političkih i ekonomskih reformi, vladavini prava i obrambenoj reformi, koje trebaju biti održive te ohrabrujemo daljnje napore kako bi se osiguralo da njezine aspiracije imaju veću javnu potporu", stoji u tekstu deklaracije.

Samo u slučaju Hrvatske navodi se potreba za većom potporom javnog mnijenja, dok se za Makedoniju i Albaniju to ne spominje.

U deklaraciji se ističe da je proces proširenja NATO-a, "koji i dalje traje", bio "povijesni uspjeh u promicanju stabilnosti, mira i suradnje u Europi i za viziju cjelovite, slobodne i mirne Europe". 

NATO potvrđuje da je otvoren za primanje u članstvo europskih demokratskih država te ističe da je Akcijski plan za članstvo (MAP) ključan za pripremu zemalja aspirantica za članstvo.

NATO navodi da će nastaviti intenzivni dijalog s Gruzijom i
Ukrajinom, "dijalog koji pokriva cijeli raspon političkih, vojnih,
financijskih i sigurnosnih pitanja koja se odnose na aspiracije tih zemalja prema članstvu u NATO-u".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene