Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetska nematerijalna baština

Hrvatska je zemlja s najviše kulturnih fenomena u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međuvladin odbor UNESCO-oa uvrstio je danas sedam hrvatskih nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO-ov novoutemeljeni popis nematerijalne kulturne baštine, priopćeno je iz Kabineta ministra kulture.

Na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine uvršteni su: Dubrovačka Festa sv. Vlaha, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i hrvatskog Primorja, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Godišnji proljetni ophod 'Kraljice' (Ljelje) iz Gorjana, Procesija 'Za križen' na otoku Hvaru, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva i Čipkarstvo u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Otvorenje fešte sv. Vlaha 15 godina na UNESCO-voj listi Velika obljetnica: U Dubrovniku je otvorena 1052. fešta svetog Vlaha Grobnički gondolaši - 4 Tradicija i običaji Grobnički dondolaši krenuli u tradicionalne obilaske, najmlađi ima tek dvije godine

Sa 7 fenomena uvrštenih na listu svjetske baštine na konferenciji UNESCO-a u Abu Dhabiju, Hrvatska je četvrta u svijetu. Prva je naravno Kina koja je tražila 29 upisa, a uspjela u njih čak 22. Novu šansu za upis na UNESCO-ovu listu morat će, između ostalih, pričekati kolo iz Vrlike, bećarac, licitari, ali i Sinjska Alka. (S.D./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene