Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međuvladin odbor UNESCO-oa uvrstio je danas sedam hrvatskih nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO-ov novoutemeljeni popis nematerijalne kulturne baštine, priopćeno je iz Kabineta ministra kulture.


Na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine uvršteni su: Dubrovačka Festa sv. Vlaha, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i hrvatskog Primorja, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Godišnji proljetni ophod 'Kraljice' (Ljelje) iz Gorjana, Procesija 'Za križen' na otoku Hvaru, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva i Čipkarstvo u Hrvatskoj.

Vezani članci Pijavica Snimili prekrasni prirodni fenomen, nisu mogli vjerovati svojoj sreći kad su ga vidjeli Slika nije dostupna UNESCO uvrstio nijemo kolo i bećarac u svjetsku baštinu!

Sa 7 fenomena uvrštenih na listu svjetske baštine na konferenciji UNESCO-a u Abu Dhabiju, Hrvatska je četvrta u svijetu. Prva je naravno Kina koja je tražila 29 upisa, a uspjela u njih čak 22. Novu šansu za upis na UNESCO-ovu listu morat će, između ostalih, pričekati kolo iz Vrlike, bećarac, licitari, ali i Sinjska Alka. (S.D./Hina)