Gašenjem rasvjete na sat vremena u obiteljskim domovima te na kulturnim znamenitostima, Hrvatska se i ove godine, zajedno sa 45 svjetskih gradova, uključila u subotu u akciju Sat za planet Zemlju.


Ta svjetska volonterska akcija koja je ove godine posvećena klimatskim promjenama, provodi se u 172 zemlje svijeta sa šest kontinenata.

Vezani članci Kruzeri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Novom pristojbom do 14 milijuna kuna godišnje: Dubrovnik prvi uvodi naplatu za kruzere, a novac će ići za - ceste Milan Bandić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Milan Bandić o uvođenju besplatnog javnog prijevoza: "Ja sam gospodin gradonačelnik. Ja se bavim vizijom"

Deveti po redu Sat za planet Zemlju 'ugasio' je više od 7.000 svjetskih gradova, a u mrak je utonulo čak 37 znamenitosti koje je UNESCO prepoznao kao svoju baštinu. Ugašeno je više od 1.220 globalno prepoznatljivih znamenitosti.

Večeras od 20:30 do 21:30 sati tako su 'zamračeni' Eiffelov toranj, Akropola, Brandenburška vrata, Big Ben, a uz bok s njima i Zagrebačka katedrala, Europski trg u Zagrebu i Medvedgrad.

U mrak su utonuli i pulska Arena, južno pročelje Dioklecijanove palače i riva u Splitu, Trsatska gradina, Zidine u Dubrovniku, Pješački most u Osijeku i središta mnogih gradova - Čakovca, Daruvara, Iloka, Krka, Labina, Makarske, Metkovića, Našica, Vinkovaca i drugih.

Važnost ove akcije prepoznao je i poslovni sektor koji se ove godine uključio - IKEA Zagreb je osim gašenja rasvjete ispred trgovine organizirala i edukaciju za svoje zaposlenike o važnosti brige o planetu, Zagrebačka banka i Hrvatski telekom ugasili su rasvjetu u svim svojim poslovnicama, hotel Esplanade i MSU pridružili su se gašenjem svjetla na svojim pročeljima, a zagrebački hokejaški klub KHL Medvešćak je na 60 minuta zamračio svoju internetsku stranicu.

Naš najveći prijatelj mogao bi uskoro postati naš veliki neprijatelj

Prva zemlja na svijetu koja se ove subote 'zamračila' je Samoa, a nakon nje Novi Zeland te Australija, gdje je cijela priča i započela prije devet godina. Akcija će se završiti 24 sata poslije gašenjem svjetla na Tahitiju.

Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), koji organizira događaj, ovogodišnju je akciju povezao s kampanjom "S.O.S. za Jadran" koju provode s drugim nevladinim organizacijama.

U subotu je orgnaizirano snimanje milenijske fotografije na splitskim Baćvicama, a ispred objektiva Šime Strikomana našlo se tristotinjak Splićana koji su tijelima ispisali poruku za spas Jadranskog mora.

Predstavnici WWF-a u Zagrebu okupili su se sa svojim volonterima ispred zamračene Zagrebačke katedrale te snimili fotografije igre sa svjetlošću kojima su ispisali "Earth Hour Croatia" te ih poslali kao njihovu razglednicu u svijet. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook