Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, izjavio je danas u Osijeku, kako je na današnjem sastanku hrvatskog državnog vrha i čelnika parlamentarnih stranaka postignut konsenzus o prihvaćanju inicijative europskog povjerenika Ollija Rehna o medijaciji između Hrvatske i Slovenije, ali kao dio puta prema međunarodnom sudu pravde u Haagu.


'Hrvatska prihvaća posredovanje na čelu s Marttijem Ahtisaarijem, ali kao dio puta prema međunarodnom sudu pravde u Haagu', istaknuo je Mesić, dodavši kako 'Ahtisaariju neće biti ni malo lako'. Činjenica je da Republika Hrvatska želi u europske integracije i NATO, a činjenica je i da Europa želi proširenje, što znači 'da Slovenija zapravo više nije hrvatski već međunarodni problem', kazao je predsjednik Mesić, koji poslijepodne boravi u posjetu Osijeku.

Vezani članci Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 1 Slovenac koji je putem dark weba naručivao oružje za masakr imao je popis s imenima žrtava Oružje, ilustracija Slovenska policija zaustavila streljački pohod: Srednjoškolcu oružje iz SAD-a trebalo stići u mikrovalnoj pećnici?

>> Žbogar: Mogli bi odblokirati pregovore ako se dogovori medijacija

Također je izrazio uvjerenje da će Hrvatska do kraja ove godine biti spremna za ulazak u EU. 'Slovenija očito zaboravlja da je i Hrvatska u bivšoj Jugoslaviji imala, primjerice, pristup do Austrije, a sada je između Slovenija, pa bi po toj logici značilo da Hrvatska treba tražiti koridor za pristup', rekao je predsjednik Mesić. Naglasio je kako Slovenija i sada ima pristup otvorenom moru, te da je 'sa Slovenijom teško pregovarati, posebice jer je slovenski Parlament donio odluku o granici na piranskoj obali'.