Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar optimističan

Hrvatska je ostvarila ponajbolje rezultate na Mediteranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crne najave s početka godine ipak se nisu ostvarile, hrvatski turizam ostvario je pad dolazaka od pet posto, te pad noćenja turista od tri posto, dok su prognoze najavljivale čak više od 15 posto gubitka. Među zemljama Mediterana Hrvatska je ostvarila ponajbolje rezultate.

Iako sezona još nije gotova, ministar turizma Damir Bajs danas je zračio optimizmom. Njegovo ministarstvo ostvarilo je puno bolje rezultate nego što se očekivalo. 'Pad o minus pet posto je iznad naših očekivanja', rekao je Bajs. Ova turistička sezona bilježi pet posto manje dolazaka i tri posto manje noćenja. Od Hrvatske su jedino uspješniji Tunis i Turska. 'Isto sunce sije i u Hrvatskoj, i u Italiji, i u Francuskoj, i u Portugalu i u Grčkoj. A, naši rezultati su bitno bolji od rezultata tih zemalja', dodaje Bajs. Ekonomska kriza u svijetu itekako se osjetila i u turizmu. Pripreme za sezonu nikad nisu bile teže. 'Ono što se na početku činilo kao kriza financijskog sustava, očituje se u najvećoj mjeri kao susprezanje od putovanja', rekao je Ivan Mišetić, direktor Croatia Airlinesa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlast zadovoljna Bajs: Sezona ide prema zacrtanom planu Slika nije dostupna Zarada manja pola milijarde eura Demantiraju Bajsa: Gostiju kao i lani, ali i veliki gubici

>> Bajs oduševljen: Pet rekordnih vikenda zaredom

Slijedi borba za iduću godinu

Nakon zajedničkog sastanka u Dubrovniku, vodeći djelatnici u turizmu naglasili su kako povoljni ovogodišnji rezultati ne znače mirnu iduću sezonu. 'Današnji sastanak početak je dogovora što raditi za 2010., koja će biti izuzetno teška', kaže Niko Bulić, direktor HTZ-a. 'Situacija koja nas čeka neće biti jednostavna', rekao je Bajs. Ministar je komentirao i sve češće incidente stranih državljana u Hrvatskoj. Naglašava kako svi zakon moraju jednako poštovati. 'Naravno da u 11,5 milijuna turista uvijek imamo situacija koje su ponekad manje, ponekad više medijski eksponirane, gdje strani državljani čine i kaznena djela. Turistički pad manji je i od konkurencije i od očekivanja, ali sada slijedi borba za, kako kaže ministar, drugo poluvrijeme, za iduću godinu.

Jeste li iznenađeni rezultatima ovogodišnje turističke sezone?

  • Jesam
  • Nisam
  • Nisam ni razmišljao / razmišljala o tome

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene