Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijetlo na kraju tunela

Bajs oduševljen: Pet rekordnih vikenda zaredom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar turizma Damir Bajs je izjavio danas u Starigradu da ovog trenutka znamo da se neće ostvariti katastrofične najave o velikom padu u turizmu.

Još prije mjesec i pol dana bilo je onih koji su predviđali pad i do 25 posto, da se kojim slučajem to dogodilo značilo bi da bismo dobili ispod šest milijardi eura, a onda bi to značilo i deset posto manje zaposlenih u turizmu, odnosno 25.000 ljudi. To se neće dogoditi, rekao je ministar Bajs. Dodao je da je iza nas 70 posto turističke sezone, a 30 posto ispred nas. Stoga je zbrajanje i oduzimanje preuranjeno. Ovih dana idemo s novim akcijama za posezonu, no kad je riječ o sadašnjem trenutku, možemo reći da imamo pet vikenda koji su rekordni po broju dolazaka, od čega su prva dva u mjesecu srpnju, a ostala tri u kolovozu, izjavio je ministar.

Pročitajte i ovo Radovi u Splitu - 1 Nisu oduševljeni Split je odlučio da će ovoga ljeta dopustiti radove na određenim lokacijama u gradu: Građani negoduju Turisti u Hrvatskoj na dočeku Nove godine - 4 TURIZAM OBARA REKORDE Koliko je turista dočekalo Novu godinu u Hrvatskoj? "Netko je spomenuo Dubrovnik, ja sam rekla - idemo!"

>> 'Sezona kao lani ili s blagim minusom'

Kolovoz je u nekim segmentima zabilježio povećanje turističke djelatnosti u odnosu na lanjsku rekordnu godinu, a zadnjeg vikenda u Hrvatsku je ušlo 25 posto više putnika i 15 posto više vozila nego u istom razdoblju lani. Ove godine u Hrvatsku je ušlo više od 29,4 milijuna vozila, odnosno 1,1 milijun vozila više nego lani, a to je vrlo važno jer u 90 posto slučajeva turisti u Hrvatsku dolaze osobnim automobilima, rekao je ministar Bajs i dodao da je turizam ono što jest, strateška grana hrvatskog gospodarstva te da će turizam biti najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva.

Ministar Bajs: Hrvatska je turistička, ali sigurna zemlja

Ministar turizma Damir Bajs rekao je danas na sastanku s predstavnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Starigradu podno Velebita da je Hrvatska turistička, ali sigurna zemlja, pri čemu je istaknuo da svakom turistu 'koji dođe u sigurnosnu problematičnu situaciju' ima tko pomoći, a ponajprije pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Da je Hrvatska sigurna zemlja za turiste, potvrđuje i činjenica da su ministri drugih zemalja zahvalili Hrvatskoj na brzoj pomoći njihovim državljanima kojima je pomoć bila potrebna, istaknuo je ministar Bajs. U idućem razdoblju želimo unapređivati sigurnost turista, želimo smanjiti što više broj mogućih pogrešaka, nastaviti s obilježavanjem staza za turiste, a samo ove godine označili smo sto kilometara novih staza, osposobiti nove vodiče, a za ovu sezonu osposobili smo 150 novih, rekao je ministar Bajs.

U sljedećih pet do deset godina Hrvatska će predstaviti nova turistička područja te ih označiti, tekao je, dodajući da će 'to biti naš turistički adut, a u cijelom tom poslu smanjit ćemo dio potencijalno opasnog područja'. Državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić rekao je kako bez sigurnosti turista nema razvoja turističke djelatnosti. Kad je riječ o zaštićenim područjima, parkovima prirode i nacionalnim parkovima, oni čine 12 posto kopnenog teritorija. Postignuta je zavidna razina sigurnosti u njima, istaknuo je Šikić i dodao da su turistički rezultati ostvareni u tim zaštićenim područjima na prošlogodišnjoj razini ili sasvim blizu prošlogodišnjih, rekordnih rezultata i u Nacionalnom parku Krki i u nacionalnim parkovima Plitvicama, Mljetu, Paklenici i ostalima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene