Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Načelnica sektora za održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu zaštite okoliša Sanja Radović Josić u srijedu je u Velikoj Gorici istaknula da Hrvatska kao članica EU-a ima zahtjevan zadatak do 2020. odvojeno prikupljati i reciklirati 50 posto određenih vrsta otpada, prije svega papira, stakla, plastike, metala i tekstila.


"To je zadatak koji je prilično zahtjevan i na kojem mi već prethodnih nekoliko godina intenzivno radimo, a bitno je reći da prema još uvijek neslužbenim podacima za 2016. u Hrvatskoj ipak imamo trend porasta odvojeno prikupljenog otpada i trend smanjenja odlaganja otpada. Međutim, to odlaganje otpada još uvijek se zadržava na otprilike 77 posto, što je puno previše", rekla je Radović Josić na konferenciji "Dobro upravljanje – pametno gospodarenje otpadom kao primjer kako građani mogu doprinijeti održivom razvoju svoje lokalne zajednice".

Vezani članci Saborski zastupnici idu na deponij - 2 Cijelo se desetljeće guše u smradu opasnog otpada: „Užasno, vi ne možete biti vani, navečer je to kiselina“ Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina - 3 I oni žele živjeti punim plućima: Pozvali ministra Ćorića na ljetovanje, ali postoji kvaka - "Posudit ćemo mu bicikl da se može provozati, prošetati i iskusiti taj miris"

Kazala je da Hrvatska za sektor otpada iz EU fondova ima na raspolaganju 475 milijuna eura, a dio tih sredstava iskoristit će se na projekte odvojenog prikupljanja otpada. Napomenula je da je Ministarstvo ove godine raspisalo javni poziv za izgradnju reciklažnih dvorišta, otvoren je i javni poziv za sanaciju zatvorenih odlagališta otpada, a u pripremi su pozivi za opremu, spremnike, sortirnice i kompostane.

"Ciljevi jesu veliki, moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Neke ciljeve nećemo postići, međutim bitno je i uvijek se gleda da država radi nešto, da poduzima aktivnosti, da se drži zadanih rokova i onda je ipak i stav EU-a prema takvoj državi nešto malo blaži nego da država ne radi ništa", istaknula je.

U raspravi je sudjelovalo i dvoje bivših ministara zaštite okoliša – Slaven Dobrović i Mirela Holy.

Dobrović je za gospodarenje otpadom rekao kako je sektor koji ima najveći potencijal u podizanju stupnja održivosti današnjeg društva, istaknuvši potrebu uspostave sustava odvojenog prikupljanja otpada koji će jamčiti da se vrijednosti otpadnih materijala vrate u upotrebu. "To jedino nudi dizanje održivosti društva, to nudi bolje ponašanje prema resursima, to nudi više radnih mjesta u tom segmentu", dodao je.

Holy je ustvrdila da Hrvatska zasigurno neće ispuniti zacrtane rokove jer ih ni do sada u području zaštite okoliša nije ispunjavala. Zauzela se za osiguranje primarne selekcije biootpada i njegovu obradu kroz strateški pristup rješavanju tog pitanja, pri čemu fokus treba biti na velikim gradovima – Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. (Hina)