Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jadranka Kosor ne zna ništa

Hrvatska dala Haagu 50 iskaza protiv generala?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je napokon priznala da postoje 23 vojna dokumenta koja potražuje haaško tužiteljstvo, a za koje tvrde da im trebaju za 'osudu Gotovine', ali izgleda da iza toga toga stoji jedna obveza hrvatske države.

Pojavila se informacija da se Hrvatska obvezala obaviti na desetke obavijesnih razgovora s bivšim i sadašnjim pripadnicima topništva HV-a. Vojni policajci, otkad je izbila afera s tzv. topničkim dnevnicima tako su navodno obavili desetke razgovora s topnicima. Pedesetak službenih bilježaka s tih razgovora, upućenih putem Vladina ureda za suradnju s Haagom, navodno je poslano izravno haaškom tužiteljstvu. Obrana optuženih generala tvrdi da se po bilješkama poslanim u Haag, vidi da su topnici ispitivani o stvarima koje Haaški sud nije naložio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko je u pravu? Topnički dnevnici posvađali Vladu i Gotovinin odvjetnički tim Slika nije dostupna Rasprava van sudnice Vlada, tužiteljstvo i obrana prihvatili Orijev prijedlog

>> Hrvatska priznala postojanje spisa koji nisu bili dostupni Haagu

Umjesto o eventualno nestaloj dokumentaciji, hrvatski vojni policajci istraživali su do detalja o djelovanju topništva i postrojbi u Oluji. Obrane drže da je upućivanjem, zasad više od 50 iskaza tužiteljima počinjena šteta generalima.

Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade, rekla nam je da, koliko ona zna, tih pedeset iskaza nije poslano u Haag, ali da to treba provjerit s Uredom za suradnju s Haagom.

'Mi smo odgovorili samo na upite i pitanja iz haaškog tužiteljstva i to sve u skladu sa Zakonom o suradnji s haškim tribunalom donesenim još u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana', rekla nam je Jadranka Kosor.

Jadranka Kosor rekla je rekla kako je ustanovljeno da su postojala 23 dokumenta koja traži haaško tužiteljstvo, ali da oni nisu pronađeni. Sada se pokušava ustanoviti kako su i gdje ti dokumenti nastali te gdje su završili.

Predsjednica vladina Savjeta za suradnju s Haaškim sudom rekla je da ne može ništa reći o pojedinostima cijele te dokumentacije jer je, kao ni drugi članovi Savjeta, nije vidjela. No, sigurno je da je haaškom tužiteljstvu 'dostavljeno sve što može rekonstruirati tijek tih dokumenata, budući da je ustanovljeno da su 23 postojala, a da neki uopće nisu postojali', dodala je Kosor.

Na pitanje opovrgava li tvrdnje da tzv. topnički dnevnici ne postoje, predsjednica Savjeta za suradnju s Haaškim sudom odgovorila je kako je 'uvijek govorila, kao i svi iz vlade, da će hrvatska vlada internim potragama utvrditi jesu li dokumenti koje je haaško tužiteljstvo tražilo postojali, postoje li i ako su postojali utvrditi gdje su i ono što nađemo dostaviti. Uvijek sam govorila da ono što nemamo ne možemo dostaviti. Kao što vidite ta 23 dokumenta nemamo'.

Mesić: Nitko ne skriva tekice koje zovu topnički dnevnici

Predsjednik Stjepan Mesić kaže da nitko ne skriva tekice koje ljudi zovu topnički dnevnici. 'Ne znam koji je tu nacionalni interes. Tu se radi o tekicima u koje su topnici zapisivali ciljeve i potrošenu municiju. Nije to uniformirana dokumentacija i sada treba naći te tekice. uglavnom, te tekice nitko ne skriva', rekoa je Predsjednik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene