Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOLIKO TROŠIMO PLINA?

Čeka li nas poljski i bugarski scenarij? Kako Hrvatska stoji ako dođe do situacije da Rusija obustavi isporuku plina?

Aktualno Galerija Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 1 Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 2 Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 3 Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 4 Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Kako Hrvatska stoji ako dođe do situacije da Rusija obustavi isporuku plina, poput poljskog i bugarskog slučaja? Provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Hrvatska kućanstva i industrija na godinu potroše oko tri milijarde kubika plina, a dvadeset posto ili petina stiže preko Mađarske iz Rusije. Zato je u Saboru budućeg ministra gospodarstva Davora Filipovića zastupnica platforme Možemo Sandra Benčić upitala što planira ako dođe do obustave isporuke ruskog plina.

Pročitajte i ovo Žitarice - 1 Kijev uzvraća Ukrajina planira tužiti tri europske države zbog zabrane uvoza hrane Plin, ilustracija - 4 Rat u Ukrajini Teške optužbe na račun Beča: "Plaća se svaki dan krvavim novcem"

"Kada pogledate strukturu odakle mi rješavamo plin, 21 posto je vlastita proizvodnja, 57 posto LNG i 20 posto uvoz iz Rusije. Upravo se tu pokazuje važnost LNG-a da u ovoj situaciji možemo osigurati kontinuiranu opskrbu plinom", odgovorio je.

INA proizvodi nešto više od osamsto milijuna kubika, dok su nam iz LNG-ja Hrvatska odgovorili kako su kapaciteti terminala prošireni na 2 milijarde i 900 milijuna kubika, što je gotovo cijela godišnja potrošnja.

"U ovom trenutku Hrvatska nema, kao što vidite, nikakvih problema s opskrbom plina i grijanjem i cijeli proces postupnoga napuštanja energenata koji dolaze iz Rusije je nešto što mora ići u fazama. Nije situacija u svim zemljama članicama ista i zato je važno da smo mi na vrijeme osigurali alternativni pravac dobave plinom i zato smo ovako mirni i smireni i sve normalno funkcionira i tako će biti i dalje", kazao je Andrej Plenković.

"Znamo da plin na LNG-ju nije sav naš, dapače, jedan manji dio je zakupljen od naših tvrtki i pitanje je koji dio toga ćemo moći koristiti za naše potrebe", istaknula je pak Benčić.

Jedan od zakupaca je i Mađarska, čijeg je ministra vanjskih poslova i trgovine Petera Szijjarta ugostio ministar Goran Grlić Radman.

"Treba vidjeti da opskrba energentima nije filozofsko, već fizičko pitanje. Naša je dužnost kao Vlade jamčiti opskrbu energentima. Stoga za nas nije upitno. Sve dok ovakva situacija postoji, mi ćemo plaćati ruski plin na način da on stigne u Mađarsku", kazao je.

U skladište plina Okoli stane još petsto milijuna kubika. Trenutačno je napunjeno svega 18 posto, ali do jeseni će ga napuniti, ako nitko drugi ne bude htio, država. Najveći domaći uvoznik plina kaže kako su isporuke iz Rusije redovite i nema najava prekida.

"Kao i druge tvrtke koje imaju ugovor s Gazpromom, i mi smo dobili prijedlog za plaćanje u rubljima. U ovom trenutku analiziramo taj prijedlog i sve moguće rizike. Također, čekamo stav Europske komisije po tom pitanju te trenutno nemamo nikakvih plaćanja", priopćili su iz Prvog plinarskog društva.

Iz PPD-a također umiruju kako opskrba kupaca nije ugrožena jer plin nabavljaju na šest europskih burzi, a ruski plin čini tek trećinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene