Obavijesti Video Pretražite Navigacija
64. dan rata

VIDEO Zelenski se oglasio o novom granatiranju Kijeva, Putin se priprema za vojnu paradu u Moskvi

Četvrtak je 64. dan ruske invazije na Ukrajinu. "Rat u Ukrajini nastavit će se sve dok ga Rusija ne odluči prekinuti", rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres koji je u posjetu Ukrajini. Britansko Ministarstvo obrane objavilo je novu ratnu kartu, a bivši zapovjednik NATO-a upozorio je da bi Putin mogao agresivno reagirati.

 

  • Pronađeno je 1150 tijela civila u kijevskoj regiji od početka ruske invazije.
  • Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova poslala je oštro upozorenje Zapadu.
  • "Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporižji nije održiva", rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi.
  • Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima.
  • Šef UN-a, Antonio Guterres, u posjetu je Ukrajini
  • Ruska Federacija suspendirana je iz Svjetske turističke organizacije.

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

00:40 Rusi se spremaju i vježbaju za vojnu paradu! Ovogodišnja parada, za koju su već dovezli naoružanje i vojnu opremu u Moskvu, održat će se 9. svibnja. Dan pobjede nad nacistima, održava se u okrilju ruske agresije na Ukrajinu, koju ta zemlja, podsjetimo, zove sepcijalna vojna operacija!

00:34 Europska unija se nikad više ne smije dovesti u "stanje ovisnosti“ o ruskom plinu, rekao je u četvrtak u Zagrebu španjolski šef diplomacije Jose Manuel Albares nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Albares je na konferenciji za medije s hrvatskim ministrom rekao da je izuzetno važno da se ovaj posjet događa dva mjeseca prije nego što će se u Madridu održati samit NATO-a.

„Moramo poslati poruku jedinstva u ovo vrijeme kad Rusija predstavlja izazov i kad rat dolazi u Europu", kazao je Albares, čija je zemlja dosad primila 35 tisuća izbjeglica iz Ukrajine.

Osudio je odluku Moskve o prekidu dotoka plina Bugarskoj i Poljskoj, suprotno postojećim ugovorima, pa naglasio da Europska unija kao branitelj slobode i ljudskih prava mora izgraditi svoju energetsku suverenost i to odmah.

00:32 "Danas, odmah nakon naših razgovora s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom u Kijevu, ruski projektili doletjeli su u grad. Pet projektila. To puno govori o pravom odnosu Rusije prema globalnim institucijama, o pokušajima ruskih vlasti da ponize UN i sve što organizacija predstavlja. Stoga je potrebna odgovarajuća snažna reakcija", izjavio je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski komentirajući granatiranje Kijeva. 

00:25 U današnjem granatiranju Kijeva poginula je najmanje jedna osoba, a nekoliko ih ozlijeđeno.

23:00 Glavni ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi vratio se iz Ukrajine nakon posjeta nuklearnoj elektrani (NPP) u Černobilu, piše The Guardian.

"Danas je ukrajinsko regulatorno tijelo službeno obavijestilo IAEA-u da je 16. travnja 2022. videonadzor na licu mjesta zabilježio let projektila koji leti izravno iznad nuklearne elektrane", rekao je.

“IAEA pregledava dokaze i, ako se potvrdi, ovaj je događaj iznimno ozbiljan. Da je takav projektil zalutao, mogao je imati ozbiljan utjecaj na fizički integritet nuklearne elektrane i potencijalno dovesti do nuklearne nesreće”, rekao je Grossi.

22:00 Gradonačelnik Mariupolja rekao je da se opkoljeni grad nikada neće predati. Pozvao je zapadne saveznike da dostave više oružja kako bi pomogli Ukrajini u njezinoj borbi protiv ruskih snaga.

"Nikada neće biti riječi o predaji Mariupolja radi mira. Možemo vratiti samo ono što je naše, a Mariupol je bio i ostat će ukrajinski i učinit ćemo sve da to osiguramo", rekao je Vadim Bojčenko za Sky News.

Gradonačelnik je pozvao "cijeli civilizirani svijet" da se ujedini i osigura oružje kako bi se Ukrajini omogućilo "ostvarivanje ove pobjede".

"Što brže oružje stigne do ukrajinskih oružanih snaga, brže ćemo se moći vratiti kući. Ići ću kući u Mariupolj, a drugi će se vratiti u druge gradove. Te odluke moramo donijeti prije na ovaj ili onaj način. Moramo shvatiti da drugog izbora nema, ne postoji. Mi Ukrajinci moramo dobiti mogućnost da oslobodimo svoju zemlju", dodao je.

21:43 Ruska vojska objavila je u četvrtak da je izvela nove zračne napade na Ukrajinu na 76 ukrajinskih vojnih ciljeva.

"Taktičke zračne snage Oružanih snaga Rusije granatirale su 76 vojnih ciljeva", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Pogođena su dva skladišta streljiva i brojni položaji vojnika i vojni konvoji, rekao je Konašenkov, pri čemu je život izgubilo više od 320 neprijateljskih vojnika.

Rusija je ispalila projektile na daljnjih 38 vojnih ciljeva, rekao je. Konašenkov tvrdi da je uništeno šest skladišta streljiva i da je oboreno nekoliko ukrajinskih projektila Točka-U. Izvješće se nije moglo neovisno provjeriti.

21:24 Američki predsjednik Joe Biden odbacio je u četvrtak tvrdnju Moskve da NATO vodi rat preko posrednika u Ukrajini te je retoriku iz Kremlja nazvao "uznemiravajućom".

"Mi ne napadamo Rusiju. Washington pomaže Ukrajini da se sama obrani od ruske agresije. Rusija je agresor", rekao je američki predsjednik i dodao da svijet zbog toga mora Rusiju pozvati na odgovornost.

Biden se referirao na izjavu ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova koji je rekao da NATO vodi posrednički rat jer isporučuje oružje Kijevu.

Moskva redovito tvrdi da ne vodi invaziju nego specijalnu vojnu operaciju protiv vlade u Kijevu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVIT ĆE PREGOVORE Jeziva poruka ruskog ministra Lavrova: "Rizici od nuklearnog sukoba sada su značajni, opasnost je ozbiljna i stvarna. Ne smijemo je podcjenjivati"

Sjedinjene Države neće dopustiti Moskvi da se koristi naftom i plinom kao sredstvom zastrašivanja prijeteći im da će ostati bez tih energenata, rekao je Biden nakon što je Rusija obustavila isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj jer su odbile plaćati u rubljama.

"Radit ćemo s drugim zemljama kao što su Koreja, Japan ili Katar kako bismo pomogli našim europskim saveznicima kojima prijeti ruska ucjena plinom", rekao je američki predsjednik.

Hrvatska poslala humanitarnu pomoć

21:17 Hrvatski Caritas uputio je u četvrtak dva tegljača humanitarne pomoći Ukrajini koju je nabavio uz pomoć novčanih darova građana i tvrtki u posljednjih šezdesetak dana, priopćio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Pošiljka sadrži 74.400 gotovih dnevnih obroka. Do sada je Caritas Hrvatske biskupske konferencije, u suradnji s partnerskim Caritasom Spes, jednom od dvaju nacionalnih Caritasovih organizacija u Ukrajini, poslao 13 tegljača humanitarne pomoći izravno u Ukrajinu.

Današnju pošiljku gotovih jela Hrvatski je Caritas u Ukrajinu uspio poslati zahvaljujući darežljivosti hrvatskih građana, udruga i tvrtki, koji su dosad darovali materijalna i novčana sredstva ukupne vrijednosti gotovo 8.000.000 kuna.

Osnivanje suda

21:08 Parlamentarna skupština Vijeća Europe u četvrtak je pozvala na osnivanje "ad hoc međunarodnog kaznenog suda" kako bi se sudilo "počiniteljima zločina u agresiji nad Ukrajinom" koju je prije dva mjeseca napala Rusija.

Skupština tog tijela sa sjedištem u Strasbourgu priopćenjem je pozvala 46 država članica i promatrača Organizacije da hitno uspostave takav sud s mandatom za istraživanje i kazneni progon za zločine agresije koje su navodno počinili politički i vojni čelnici Ruske Federacije.

Sud bi trebao primjenjivati definiciju ratnog zločina određenu međunarodnim pravom te bi sjedište trebao imati u Strasbourgu zbog sinergije postojanja uz Europski sud za ljudska prava (ECHR), pravosudni dio Vijeća Europe, smatra skupština tog tijela.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić ivica mandić Vojni analitičar u Dnevniku Nove TV otkrio ima li istine iza zastrašujućih poruka ruskog ministra Lavrova: "Uvijek kada imaju velikih vojnih problema..."

Reakcije na raketiranje u Kijevu

20:50 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba napisao je da su ruske snage gađale Kijev krstarećim projektilima dok je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres bio u posjetu gradu.

"Ovim gnusnim činom barbarstva Rusija još jednom pokazuje svoj stav prema Ukrajini, Europi i svijetu", napisao je.

U međuvremenu Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, također je osudio raketne udare.  "Ovo je napad na sigurnost glavnog tajnika i svjetsku sigurnost!"

20:19 Britanski državljanin ubijen je u Ukrajini, a drugi je nestao, potvrdio je britanski Foreign Office. Obojica su bili dobrovoljci koji su se otišli boriti u zemlji, piše The Guardian.

Smatra se da je Britanac koji je poginuo Scott Sibley, bivši britanski vojnik koji je služio u Iraku. Identitet nestalog vojnika nije otkriven.

20:18 Dvije eksplozije čule su se u Kijevu, rekli su očevici Reutersu. Više detalja zasad nije poznato.

Ruska poruka

20:16 Dopisnica Sky Newsa fotografirala je projektil ispred ukrajinskog restorana u Moskvi, uoči Parade pobjede koja se održava 9. svibnja.

"Posebno je grozno na mojoj fotografiji činjenica da je parkirana pored ukrajinskog restorana Odessa Mama", napisala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna razlog za brigu Putin bi u Ukrajini mogao upotrijebiti taktičko nuklearno oružje? "Ako prijeđe prag, tada nema natrag"

19:17 Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da su istražitelji identificirali više od 8000 slučajeva osumnjičenih za ratne zločine, prenosi AFP.

19:14 UN "čini sve što je moguće" da evakuira ljude iz mariupoljske tvornice Azovstal, kazao je glavni tajnik UN-a, Antonio Guterre nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, prenosi Reuters.

  • Guterres je opisao Mariupol kao "krizu unutar krize".
  • Naveo je da čine sve što je moguće da evakuiraju ljude iz čeličane Azovstal.
  • Guterres je rekao da je imao intenzivne razgovore sa Zelenskim kako bi evakuacija iz Mariupolja postala stvarnost.

18:47 Rusija je predala 33 ukrajinska vojnika u razmjeni ratnih zarobljenika s Ukrajinom, potvrdila je danas potpredsjednica ukrajinske vlade.

U poruci u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram Irina Vereščuk je rekla da je pet vojnika koji su razmijenjeni ranjeno.

"Također vraćamo kući 12 civila", dodala je.

Nije poznato koliko je Rusa uključeno u razmjenu.

Razgovarali Erdogan i Putin

18:08 Predsjednik Rusije i Turske Vladimir Putin i Tayyip Erdogan održali su telefonske razgovore i razgovarali o situaciji u Ukrajini i Donbasu, izvijestila je press služba Kremlja.

"Rasprava o humanitarnim aspektima situacije u Ukrajini i Donbasu nastavljena je, posebice, uzimajući u obzir rezultate razgovora u Moskvi glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa. Dogovoreni su daljnji kontakti", navodi se u publikaciji.

Osim toga, Putin je zahvalio turskoj strani na organizaciji razmjene ruskog pilota Konstantina Jarošenka za američkog Trevora Reeda .

Zauzvrat, ured turskog predsjednika istaknuo je da je Erdogan uvjeravao Putina u nastavku posredovanja o situaciji u Ukrajini. Osim toga, pozvao je na jačanje suradnje obavještajnih službi dviju zemalja, piše RIA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna razgovarao s erdoganom Putin pozvao ukrajinske borce u Azovstalu da se predaju: "Ratnim zarobljenicima zajamčen je život"

18:03 U regiji Belgorod, nedaleko od granice s Ukrajinom, eksplodirao je sustav protuzračne obrane, javlja dopisnik RIA Novosti.

Oko 17:40 sati začula se jaka eksplozija, praćena bijelim dimnim tragom na nebu. Ovo je drugi takav slučaj danas - sinoć su se i na jugu Belgoroda čule eksplozije .

Ukrajinska vojska neprestano otvara vatru na pogranični ruski teritorij. Samo ovog tjedna granatirali su sela Nekhoteevka, Žuravlevka i Golovčino u regiji Belgorod, kontrolni punkt Troebortnoje u regiji Briansk i oborili ukrajinske bespilotne letjelice u regijama Kursk i Voronjež. Osim toga, 26. travnja, u blizini Belgoroda napadnut je humanitarni konvoj koji se vraćao iz regije Harkov .

17:56 Sjedinjene Američke Države su vidjele naznake da neke ruske snage napuštaju ukrajinski grad Mariupolj i kreću se prema sjeverozapadu iako se borba za lučki grad nastavlja, rekao je u četvrtak visoki američki obrambeni dužnosnik.

Dužnosnik je, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao da osim obuke ukrajinskih snaga na haubicama, izvan Ukrajine je u tijeku i obuka za mobilni radarski sustav i oklopni transporter M113, piše Reuters.

"Neću detaljizirati u kojoj se zemlji ili gdje se ova obuka održava", dodao je dužnosnik.

S plinom nema problema

17:54 Bugarska može zamijeniti cjelokupnu opskrbu plinom iz Rusije i neće se suočiti s nestašicom plina ove zime, rekao je zamjenik premijera zemlje. Bugarska troši oko tri milijarde kubnih metara plina godišnje, od čega preko 90 posto dolazi iz Rusije.

"Cijelu opskrbu ruskim plinom možemo zamijeniti opskrbom plinom iz južnog plinskog koridora, plus isporukom LNG-a u Grčkoj i Turskoj, a taj se plan upravo sada provodi", rekao je novinarima u Bruxellesu Assen Vassilev, koji je također ministar financija.

"Neće biti problema s opskrbom, čak ni zimi", rekao je nakon razgovora s visokim dužnosnicima EU

Vasilev je rekao da su dolari koje je Bugarska namjeravala upotrijebiti za plaćanje Gazpromu za isporuku u travnju vraćeni i da Sofija trenutno nije u pregovorima s ruskom tvrtkom o rješavanju tog pitanja.

Pročitajte i ovo Plinovod - 2 kažu da ne krše sankcije EU Grčka pristala na plaćanje u rubljima: Osigurali smo zemlji opskrbu plinom

17:50 Jedan je britanski državljanin ubijen, a drugi je nestao, objavilo je u četvrtak britansko Ministarstvo vanjskih poslova. Pretpostavlja se  da su se njih dvojica borili protiv ruskih snaga kao dobrovoljci u potpori ukrajinskoj vojsci, iako to nije potvrđeno.

Novi krug pomoći

16:50 Bidenova administracija šalje Kongresu zahtjev za dodatnim financiranjem Ukrajine u iznosu od 33 milijarde dolara, kako bi je podržala tijekom idućih nekoliko mjeseci dok Rusija nastavlja s napadima. Novi paket pomoći uključuje financiranje sigurnosne, gospodarske i humanitarne pomoći.

16:15 "Ukrajina je "klaonica u srcu Europe", rekla je odvjetnica za ljudska prava Amal Clooney u UN-u.

16:05 Njemačka je spremna uključiti u šesti krug sankcija protiv Rusije isključenje Sberbanka iz SWIFT-a, navodi Bloomberg.

16:00 "Kijev se nije službeno povukao iz pregovora, a Rusija još čeka ukrajinski prijedlog, poručila je u četvrtak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, komentirajući pregovore između Ukrajine i Rusije.

"Predani smo pronalaženju mirnog rješenja. Čekamo dokumente", dodala je, navodeći da se ukrajinska strana službeno nije povukla iz pregovaračkog procesa, prenosi TASS.

Zaharova je naglasila da se Rusija i dalje zalaže za pregovarački proces.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GRLIĆ RADMAN I MAĐARSKI KOLEGA Brat uz brata, Mađar uz Hrvata, i uz Finsku i Švedsku u NATO-u

15:55 Rusija je rasporedila obučene vojne dupine u svoju pomorsku bazu u Crnom moru, vjerojatno kako bi zaštitila svoju flotu od podvodnog napada, navodi The Guardian.

Rusija je i ranije trenirala dupine u vojne svrhe, koristeći ove životinje za izvlačenje predmeta iz vode ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca.

Ruska zračna bomba pogodila sklonište u vojnoj bolnici

15:50 Ukrajinski vojni zapovjednik iz čeličane Azovstal u Mariupolju izjavio je za Sky News da je ruska zračna bomba pogodila sklonište u vojnoj bolnici unutar tvornice. Bojnik Serhij Volina, zapovjednik 36. brigade ukrajinske vojske, rekao je da je zračna bomba pala u blizini bolnice u kojoj se stotine ljudi već liječi.

"Situacija je teška. Oko 600 ljudi ima rane različite težine. Imamo ranjene civile", kazao je.

15:40 U Hrvatsku je od početka ruske agresije na Ukrajinu pa do četvrtka ujutro ušlo 15.879 raseljenih osoba, među kojima je 215 djece bez pratnje roditelja, izvijestili su u četvrtak državni tajnici na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

15:30 Gradsko vijeće Mariupolja objavilo je na Telegramu da su ruske snage uklonile više od 2000 jedinstvenih eksponata iz muzeja Mariupolja.

15:20 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako je vojni savez spreman poduprijeti Ukrajinu u nadolazećim godinama u ratu protiv Rusije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OZLIJEĐENI CIVILI Objavljen uznemirujući video iz čeličane Azovstal: "Zašto smo sami protiv topništva, brodova i aviona?"

Dodao je da "apsolutno postoji mogućnost da se ovaj rat razvuče i potraje mjesecima i godinama".

15:16 Bijela kuća predlaže da se zaplijenjena imovina ruskih oligarha koristi za kompenzaciju Ukrajini, javlja AFP.

Što se događalo ranije tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene