Obavijesti Video Pretražite Navigacija
62. DAN RATA

Rusija u srijedu obustavlja isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj. Iz Kijeva optužuju Moskvu da ucjenjuje Europu

Danas je 62. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski dužnosnici naveli su da su se teške borbe nastavile u istočnim regijama Donjecka i Luganska. Rusko Ministarstvo obrane upozorilo je Veliku Britaniju da će "proporcionalno odgovoriti" ako Britanija nastavi "izravno provocirati" Ukrajinu na napad ciljeva u Rusiji.

 

  • Sjedinjene Američke Države odlučile su "okrenuti nebo i zemlju" kako bi Ukrajina pobijedila Rusiju.
  • Rusko Ministarstvo obrane upozorilo je Veliku Britaniju da će "proporcionalno odgovoriti" ako Britanija nastavi "izravno provocirati" Ukrajinu na napad ciljeva u Rusiji.
  • Treća masovna grobnica pronađena je u blizini Mariupolja, rekao je u utorak za ukrajinsku televiziju gradonačelnik.
  • Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da "nitko ne želi izbijanje Trećeg svjetskog rata".
  • Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je u Moskvi da bi se što prije trebali stvoriti uvjeti za prekid vatre u Ukrajini.
  • Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da bi održavanje "pozitivnog zamaha" postignutog u pregovorima između Ukrajine i Rusije ranije ovog mjeseca u Istanbulu koristilo svim stranama.

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

00:14 Kijev je optužio Rusiju da ucjenjuje Europu prekidom opskrbe plinom Poljskoj i Bugarskoj i na taj način pokušava razbiti jedinstvo saveznika Ukrajine.

Članica NATO-a Poljska je među europskim zemljama koje traže najstrože moguće sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a Bugarska, također članica saveza, gotovo je u potpunosti ovisna o uvozu ruskog plina.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, rekao je da Rusija "počinje s plinskom ucjenom Europe".

"Rusija pokušava razbiti jedinstvo naših saveznika. Rusija također dokazuje da su energetski resursi oružje. Zato EU treba biti ujedinjen i uvesti embargo na energetske resurse, oduzimajući Rusima njihovo energetsko oružje", rekao je Jermak.

23:05 Prošlog tjedna, premijer Boris Johnson rekao je da Velika Britanija traži načine za opskrbu Ukrajine protubrodskim projektilima, uključujući postavljanje svojih projektila Brimstone na vozila.

Ministar obrane James Heappey rekao zastupnicima da je rad na prilagodbi projektila dovoljno brzo napredovao da ih može osigurati "u sljedećih nekoliko tjedana", piše BBC.

Ova najnovija planirana isporuka je odgovor na zahtjeve Kijeva za rakete većeg dometa za kopnene napade, rekao je. Projektili Sumpor dizajnirani su za korištenje protiv brzokretnih kopnenih i morskih ciljeva i obično se ispaljuju iz zrakoplova.

22:01 Bugarska vlada priopćila je da ruska državna plinska tvrtka Gazprom od sutra zaustavlja isporuke toj zemlji, javlja BBC.

Vijesti dolazi samo nekoliko sati nakon što je Poljska objavila da joj je obustavljena opskrba plinom iz Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ranije ovog mjeseca dekret kojim se od kupaca plina zahtijeva da plaćaju u rubljama preko ruskih bankovnih računa, kako bi podržali svoju valutu dok stižu sankcije sa Zapada .

22:00 Vladimir Putin "načelno je pristao" na sudjelovanje Ujedinjenih naroda i Međunarodnog odbora Crvenog križa u evakuaciji građana iz tvornice Azovstal u Mariupolju, navodi se u priopćenju sa sastanka glavnog tajnika UN-a s Putinom u Moskvi u utorak.

21:44 Ruska vojska ustvrdila je u utorak navečer da je zauzela teritorije u istočnoj i južnoj Ukrajini, uključujući cijelu regiju Herson.

"Ruska vojska je preuzela kontrolu nad cijelom hersonskom regijom, dijelovima harkovske, zaporiške i mikolajvske regije, kao i značajnim dijelovima Donjecke i Luganske Narodne Republike", rekao je general pukovnik Mihail Mizincev.

Na osvojena područja polako se vraća normalan život i počela je sjetva usjeva, tvrdi Mizincev. 

Unatoč tvrdnjama Moskve, dolaze oprečne informacije o kontroli nad regijom Herson. Ranije u utorak, ukrajinski vojni zapovjednik regije izjavio je da je obrambena linija unutar Hersona i da je ruske snage nisu uspjele probiti.

21:03 Gazprom je u utorak izvijestio poljsku državnu energetsku tvrtku PGNiG da će u srijedu ujutro zaustaviti dotok iz plinovoda Yamal, priopćila je ta tvrtka.

Gazprom će isporuku plina zaustaviti u 8 ujutro po srednjoeuropskom vremenu, a PGNiG je objavio da će poduzeti korake da zaustavi prekid pošiljke jer se time krše postojeći ugovori. Poljska tvrtka naglasila je da ima pravo na odštetu zbog kršenja postojećih ugovora.

Poljska ministrica za klimu i okoliš Anna Moskwa poručila je kako nema potrebe za povlačenjem plina iz rezervi te da poljski potrošači neće osjetiti prekid dotoka.

Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski, dodavši kako je ugovor s Yamalom i tako završava u prosincu.

Poljska ponavlja da neće pristati na ruski zahtjev da plin plaća u rubljima pod novim pravilima koje je Moskva donijela prošli mjesec.

Rusija je upozorila Europu da odbijanjem plaćanja u ruskoj valuti može rezultirati rezovima pošiljki. U ožujku je Moskva donijela dekret kojim je predložila da kupci energenta otvore račun u Gazprombanci kako bi plaćali u zapadnim valutama koje će se onda promijeniti u rublje.

Europska komisija poručila je da tvrtke trebaju nastaviti plaćati u valutama određenima ugovorima s Gazpromom, a u 97 posto slučajeva to su euro i dolar.

19:07 SAD i njegovi saveznici obećali su u utorak na sastanku u njemačkoj zračnoj bazi nove isporuke težeg naoružanja Ukrajini i odbacili prijetnju Moskve da bi njihova podrška Kijevu mogla dovesti do nuklearnog rata. 

Američki dužnosnici ovog su tjedna počeli govoriti o ukrajinskoj pobjedi koja bi oslabila sposobnost Rusije da ugrozi susjedne zemlje, što je pomak u odnosu na raniji diskurs o pomoći Ukrajini da se obrani.

U posljednje vrijeme Amerikanci su odobrili pošiljke oružja vrijedne stotine milijuna dolara, uključujući topništvo i bespilotne letjelice koje su odbijali slati u ranijim fazama rata, a sada žele da to učine i njihovi saveznici.

"Države širom svijeta ujedinjene su u odlučnosti da podrže Ukrajinu u njezinoj borbi protiv ruske imperijalističke agresije", rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin dužnosnicima iz više od 40 zemalja u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, sjedištu američkih zračnih snaga u Europi. "Ukrajina očito vjeruje da može pobijediti, pa tako i svi ovdje prisutni", rekao je Austin i najavio ovakve sastanke svakog mjeseca.

"Današnji sastanak postat će kontaktna skupina za obranu Ukrajine koja će se sastajati svakog mjeseca", rekao je Austin, prenosi agencija AFP.

Mark Milley, načelnik Združenog stožera američke vojske, rekao je novinarima dok je letio na sastanak u utorak da će sljedećih nekoliko tjedana u Ukrajini biti "vrlo, vrlo kritično".

"Potrebna im je stalna podrška kako bi bili uspješni na bojnom polju. I to je zapravo svrha ove konferencije", rekao je, dodavši kako je cilj konferencije i koordinacija vojne pomoći Ukrajini, uključujući teško naoružanje, poput haubica.

Njemačka, najveći potrošač ruske energije, također je poručila kako se nada da će u roku od nekoliko dana eliminirati rusku naftu iz svojih zaliha. Kijev i njegovi saveznici umanjili su opaske ruskog šefa diplomacije o nuklearnom ratu i nazvali ih ispraznim prijetnjama. Glasnogovornik Pentagona John Kirby osudio je, kako je rekao, Lavrovljevu "eskalirajuću retoriku".

"To je očito beskorisno, nije konstruktivno i sigurno ne ukazuje na to što bi odgovorna (svjetska sila) trebala raditi u javnoj sferi", rekao je Kirby. "Nuklearni rat se ne može dobiti i ne treba ga voditi. Nema razloga da trenutni sukob u Ukrajini uopće dođe do te razine", dodao je.

18:48 Osim što će u Ukrajinu poslati lake tenkove "Gepard" s protuzračnim topovima, Njemačka će obučavati ukrajinske vojnike na njemačkom tlu, potvrdila je njemačka veleposlanica u SAD-u Emily Haber.

 

 

18:40 Rusija je zaustavila isporuku plina Poljskoj. Posljedica je to eskalacije napetosti između Moskve i europskih prijestolnica oko ključnih točaka opskrbe energijom, neslužbeno doznaje poljski portal Onet.pl.

U izvješću se pozivaju na izvore poljske vlade i državnu plinsku tvrtku PGNiG. Službene potvrde vijesti još nema. Poljska ministrica klime i okoliša Anna Moskwa na svom je Twitter profilu objavila kako država još uvijek ima dovoljno plina na zalihama.

"Poljska ima potrebne rezerve plina i izvore opskrbe koji štite našu sigurnost. Godinama možemo biti neovisni o Rusiji. Naša skladišta su popunjena na 76% - u Poljskim domovima neće nedostajati plina", napisala je.

 

 

18:22 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je novu kartu sukoba u Ukrajini. Prema britanskim vojnim obavještajcima, ruske snage nastavljaju napredovati prema istoku Ukrajine iz smjera granice s Rusijom.

 

 

18:08 Američki ministar obrane Lloyd Austin osvrnuo se na rat na istoku Europe nakon sastanka SAD-a i njihovih saveznika u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

"Znam da su svi čelnici odlučniji nego ikad da podrže Ukrajinu u njezinoj borbi protiv ruske agresije. Znam da smo odlučni učiniti još više kako bismo bolje koordinirali naše napore", istaknuo je Austin.

 

 

17:45 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je, kako je kazalo, pokušaje Rusije da uvuče regiju Moldavije Pridnjestrovlje u svoj rat protiv Ukrajine.

Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak napisao je na svom Twitter profilu kako "Rusija želi destabilizirati Pridnjestrovsku regiju", ali i da će "Ukrajina svakako osigurati stratešku sigurnost regije".

17:40 Rusko Ministarstvo obrane upozorilo je Veliku Britaniju da će "proporcionalno odgovoriti" ako Britanija nastavi "izravno provocirati" Ukrajinu na napad ciljeva u Rusiji.

"Želimo naglasiti da će izravno provociranje kijevskog režima od strane Londona na takve akcije, ako se takve akcije provedu, odmah dovesti do našeg proporcionalnog odgovora", priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

16:57 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres predložio je da trilateralna skupina u sastavu UN-a, Kijeva i Rusije rješava humanitarnja pitanja u Ukrajini. S druge strane, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je kako je prerano za posrednike u pregovorima.

16:55 Ukrajinski dužnosnici tvrde da su ruski projektili pogodili strateški most koji povezuje južnu regiju Odese sa susjednom Rumunjskom.

Na svom je Twitter profilu tu informaciju potvrdio i savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko:

16:40 "Mariupolj je 'oslobođen' i ondje nema više borbi", ustvrdio je u ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. 

Golema tvornica Azovstal posljednja je lokacija koju kontroliraju ukrajinske snage u Mariupolju te je Putin pozvao vojnike iz tvornice da polože oružje.

"Ratnim zarobljenicima zajamčen je život, medicinska skrb i liječenje u skladu s međunarodnim pravnim standardima", stoji u priopćenju Kremlja povodom poziva.

16:02 U Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, započela je demontaža spomenika "Prijateljstva naroda" koji je postavljen 1980-ih kako bi proslavio jedinstvo ukrajinskog i ruskog naroda pod okriljem Sovjetskog Saveza.

"Planiramo demontirati još oko 60 spomenika, reljefa i natpisa vezanih za Sovjete i Rusiju u našem glavnom gradu", istaknuo je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na svom Facebook profilu.

 15:39 Rusija je protjerala trojicu švedskih diplomata kao odgovor na neprijateljske akcije Stockholma, navodi se u priopćenju na web stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U njemu se navodi da je švedska veleposlanica u Moskvi Malena Mard pozvana u Ministarstvo vanjskih poslova, kojoj je rečeno da su njih trojica proglašeni personama non grata zbog toga što je Švedska "neosnovano" protjerala trojicu ruskih diplomata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova također je navelo "pružanje vojne potpore Švedske kijevskom režimu i prikrivanje zločina ukrajinskih nacionalista protiv civilnog stanovništva Donbasa i Ukrajine" kao čimbenike odluke.

15:38 Cestovni i željeznički most preko ušća rijeke Dnjestar na jugozapadu Ukrajine teško je oštećen u eksploziji.

Čini se da je most, koji se nalazi u blizini grada Odese, oštećen u udaru projektila, javlja CNN.

"Okolnosti i informacije o žrtvama se razjašnjavaju", priopćile su vlasti.

15:35 Šef UN-ovog nadzornog tijela za atomsku energiju osudio je rusku okupaciju nuklearne elektrane u Černobilu, opisujući situaciju kao "apsolutno nenormalnu i vrlo, vrlo opasnu".

Glavni ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grossi, razgovarao je s novinarima dok je stigao na mjesto bivše nuklearne elektrane, koju su ruske trupe okupirale nekoliko tjedana.

Grossi je na čelu ekspertne misije u Černobilu kako bi "isporučio opremu, proveo radiološke procjene i obnovio sustave za praćenje zaštitnih mjera", priopćila je IAEA.

15:30 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Rusija odbacila prijedlog Ukrajine za pokretanje mirovnih pregovora u lučkom gradu Mariupolju.

Lavrov je dodao da je prerano govoriti o tome tko će posredovati u bilo kakvim pregovorima, ali je dodao da je Moskva opredijeljena za diplomatsko rješenje kroz razgovore o Ukrajini.

Upitan o izgledima za pregovore, gospodin Lavrov je rekao da je to bila "kazališna gesta" iz Ukrajine i "vjerojatno su željeli još jednu srceparajuću scenu".

"Ako govorimo o ozbiljnim stavovima prema radu u sklopu razgovora, bolje je da što prije odgovore na naše prijedloge", rekao je.

Što se događalo ranije tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene