Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin podnio je u četvrtak Saboru izvješće o stanju sudbene vlasti u 2014., pri čemu je najavio mogućnost prekovremenog rada sudaca, prije svega u drugostupanjskom sudovanju.


Naveo je kako se u drugom stupnju godišnje rješava 140.000 predmeta te naglasio kako je to daleko više od, primjerice, Finske, gdje se godišnje donese tek 13.000 drugostupanjskih odluka.

Vezani članci Andrija Jarak Andrija Jarak o prvim potezima novog predsjednika Vrhovnog suda: "Nemoguće je nabrojiti sve velike slučajeve koji ga očekuju" Radovan Dobronić Maratonsko saslušanje u Saboru: Samo Dobronić odgovarao na pitanja četiri sata, još se čekaju iskazi dva kandidata

Hrvatin je još jednom podsjetio na dugogodišnji trend smanjivanja broja neriješenih predmeta. Na kraju 2014. ostalo je 574.788 neriješenih predmeta, što je za 119.000 manje nego godinu ranije.

Lani je riješeno ukupno 847.000 predmeta, 10 posto manje nego 2013. godina, a Hrvatin tumači da su se rješavali složeniji i logistički zahtjevniji predmeti.

Sabor prvi puta raspravlja o Izvješću predsjednika Vrhovnog suda

"Zadovoljava trend smanjenja starih predmeta i apsolutnog broja predmeta, međutim činjenica je da ćemo morati poraditi na drugačijoj organizaciji, da se taj manji broj ukupno riješenih predmeta ipak na neki način ublaži u tome dijelu", naglasio je predsjednik Vrhovnog suda.

Vesna Škare Ožbolt (DC) upozorila je, međutim, kako se uz smanjivanje broja neriješenih predmeta istodobno povećava broj ukinutih presuda, iz čega iščitava da učinkovitost raste na štetu kvalitete sudovanja.

Hrvatin je suglasan da treba raditi na edukaciji sudaca i kvaliteti odluka u drugom stupnju i na Vrhovnom sudu koje, kaže, ne bi smjele stati samo na potvrđivanju ili odbacivanju presude, nego bi trebale i upućivati suce.

Vesna Sabolić (SDP) je "nevjerojatnim i nakaradnim" ocijenila podatak da sudovima nedostaje novca za stručno usavršavanje, a Hrvatina je upitala hoće li se uskoro zapošljavati upravitelji sudova.

Hrvatin je odgovorio kako se na tome radi godinama, ali postupak "nije daleko odmaknuo". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju