Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvat zatočen u Libiji

Hrvat zatočen u Libiji: 'Plakao je kao dijete, prepušteni su sami sebi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvat Drago Kovač koji već 12 godina radi u Libiji, zatočen je ratnim vihorom koji je pogodio tu zemlju.

Sekunde su sati za Jadranku Kovač. Suprug Drago u tisućama je kilometara dalekom petrokemijskom gradiću Marsa El Brega. Zatočen je u kampu austrijske tvrtke za koju radi, pod opsadom vojske i prosvjednika i odsječen od svijeta. Njegova obitelj je zabrinuta jer vojnici u Libiji siju strah. Dragin je život u opasnosti. 'Nisu uopće cijelu noć spavali, oni su sve kampove uokolo opustošili, sravnili su ih sa zemljom, jedino njegov kamp je ostao čitav. S tim da su pokušali upad unutra, ali su se oni obranili', kaže Jadranka.

Pročitajte i ovo Ilustracija masovna pucnjava u Iranu Muškarac kalašnjikovim ubio 12 članova obitelji, uključujući oca i brata Pucnjava u Bijeljini Nema informacija o ozlijeđenima VIDEO Pucnjava u susjedstvu: U dvorište političara bačena eksplozivna naprava

>> Gadafijev sin zaprijetio: 'Bit će gore nego u Jugoslaviji'

>> Hrvati ubrzano pokušavaju napustiti Libiju

Zajedno s kolegama, Drago je u kampu prepušten sam sebi, na milost i nemilost libijskog pakla, iako ga je poslodavac danima prije uvjeravao da je sve u redu. Jedina točka spasa, od kuda ga naše ministarstvo, ali prije svega tvrtka za koju radi trinaest godina, može evakuirati, jest Tripoli, glavni grad udaljen tisuću kilometara. S tom spoznajom nastupio je očaj.

'Plakao je kao dijete'

Iz austrijske tvrtke VAOS koju smo kontaktirali, poručuju da se o kolektivnom planu izvlačenja trenutačno raspravlja i da je to sve što mogu reći 'Plakao je ko malo dijete. Mislim, kad čovjek od 47 godina plače. Baš je bio šokiran. Stalno je govorio da ne može vjerovati da su ih ostavili na cjedilu. Mislim, to je ipak gotovo 100 ljudi. Bez hrane i vode, baš u vrijeme našeg posjeta, suprug se Jadranki javio putem interneta. Tvrtka im je navodno obećala i osiguranje. 'Nemamo ozlijeđenih, ali je situacija katastrofalna, ljudi se boje ponovnog napada. Probavamo dobiti neko osiguranje naoružano', glasi Dragina poruka.

'Ili ćemo te ubiti, ili se vraćaj nazad'

Iz opasne zone pokušali su pobjeći i u vlastitom aranžmanu, ali ih je dočekala vojna barikada. 'To je, rekao je, kao osinje gnijezdo. S tim da domaće puštaju, Arape, a da strancima kažu 'ili ćemo te ubiti, ili se vraćaj nazad'', opisuje libijsku pogibelj Dragina supruga. 10-godišnja Karla i njezin brat uvjereni su da će se tata brzo vratiti, a dotad mu poručuju da ga vole i da su ga se poželili.

Iz austrijske tvrtke VAOS koju smo kontaktirali, poručuju da se o kolektivnom planu izvlačenja trenutačno raspravlja i da je to sve što mogu reći. Drago Kovač dotada se na sve načine pokušava probiti do obale, i katamaranom pobjeći na Maltu. Njegova obitelj nestrpljivo ga čeka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene