Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo organiziralo krizni stožer

Hrvati ubrzano pokušavaju napustiti Libiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tridesetak hrvatskih radnika na naftno-plinskoj bušotini na jugu Libije traži evakuaciju u Tripoli, potvrdili su radnici. Također, tvrtka Geofizika iz preventivnih razloga organizira povratak svojih 36 radnika.

U hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova rekli su da su organizirali evakuaciju onih hrvatskih državljana koji su to zatražili, većinom radnika Montmontaže.

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Ilustracija Tisuće evakuiranih Pukla brana na rijeci Ural, potopljeno 4000 kuća, u tijeku evakuacija

>> Avion za radnike Montmontaže nije dobio dozvolu za slijetanje

Tridesetak hrvatskih radnika na jugu Libije radi za hrvatsku tvrtku Crosco, kao kontraktori talijanske tvrtke Eni North Africa. Na njihovoj lokaciji sada je sedamdesetak radnika iz cijeloga svijeta, a Hrvata je 27. Radnici su prije četiri dana od tvrtke Eni zatražili evakuaciju.

Iz tvrtke Geofizika je javljeno kako je iz preventivnih razloga donesena odluka da se privremeno zaustave radovi i krene s organizacijom povratka njihovih 36 radnika. Prvi djelatnici napustit će Libiju danas, dok će druga grupa krenuti sutra redovnim zrakoplovnim linijama iz Tripolija preko Beča, Frankfurta i Rima za Zagreb.

Povlačenje svojih radnika najavljuje i tvrtka Adria-Mar Shipbuilding, njih sedmero, a svoje radnike tamo ima Viadukt.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija organiziralo je krizni stožer za evakuaciju hrvatskih građana iz Libije, i traži najsigurniji i najpovoljniji način da se evakuiraju svi oni koji žele izaći iz zemlje, rekao je glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun. MVPEI podsjeća da se tijekom nereda u Tunisu dio hrvatskih državljana koji su ondje bili na odmoru, nije želio evakuirati iz zemlje.



Zračna luka u Bengaziju zatvorena je, a Hrvatska ima spreman avion da se tijekom dana evakuira dio radnika koji su već na putu prema Tripoliju. Procjenjuje se da u Libiji radi oko 400 Hrvata.

Prosvjednici su opljačkali prostorije državne televizije te su zapalili nekoliko zgrada U MVPEI-u ističu da su spremni organizirati evakuaciju svih hrvatskih državljanina iz Libije i u vezi s time surađuje s CROSCO-om, čiji se radnici nalaze na jugu zemlje.

Radnici javili da imaju hrane za tjedan dana

Hrvatski radnici na jugu Libije, kazali su da 'većina klijenata ima osiguran privatni avion kompanije, ali Eni to nije omogućio' pa su 'ovisni o civilnim letovima'. Osim Hrvata, na toj su lokaciji i Škoti, Talijani, Nizozemac, te Arapi, većinom Libijci, Alžirci i Marokanci. Zatražena je evakuacija za sve, do Tripolija, udaljenom oko dvije tisuće kilometara.

U ovome je trenutku stanje kod njih sasvim mirno, daleko su od civilizacije, ali postoji bojazan da se zbog širenja nereda Libijom zatvori i njima najbliži aerodrom u Kufri, odakle bi trebali poletjeti prema Tripoliju. Dodaju da hrane imaju za tjedan dana.

Libijski vođa Muamer Gadafi na sve je veću međunarodnu zabrinutost reagirao prijetnjom Europskoj uniji da će otvoriti granice za ilegalne migrante. Hrvatski radnici nalaze se na jugu Libije, južno od grada Kufre, blizu čadske granice i strahuju da bi Gadafi mogao ostvariti prijetnju i otvoriti južnu granicu koja je veoma blizu njima.

Do sada je u neredima u Libiji, prema nepotpunim podacima, poginulo 173 ljudi. Britanska novinska agencija Reuters u ponedjeljak je objavila da je samo u gradu Bengaziju od nedjelje popodne poginulo najmanje 50 ljudi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene