Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puls naroda

Hrelja: Uvjeren sam da će se referendum održati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Pazinu kako čvrsto vjeruje da će se provesti referendum o Zakonu o radu, dodajući da će on iskazati potporu sindikalnim zahtjevima jer 'to kaže puls naroda'.

Po njegovim riječima, kalkuliranje o održavanju i neodržavanju referenduma nepotrebno je politiziranje te bi Vlada RH iz toga, kako je rekao, 'mogla nešto i naučiti', a to je da je bolje pregovarati sa sindikatima nego ih'"isprovocirati tako da uzmu u ruke najjače oružje, a to je prikupljanje potpisa građana'. Govoreći o trošenju novca za referendum, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja istaknuo je da je novac rebalansom državnog proračuna osiguran te da treba poštovati volju građana.

Pročitajte i ovo Ivana Katavić i Martina Bolšec Oblak - 1 "Nema govora o poništavanju" Ravnateljica centra koji provodi maturu: "Prvi dan prošao je bez problema. Nije bilo pametno ukidati minimalni prag za esej" Slika nije dostupna Život nema cijenu 'TIHI UBOJICA' UVIJEK VREBA Vodite li vi računa o ovome?

Smatra da je 'referendum od iznimne važnosti za budućnost Hrvatske'. Zamoljen da komentira inicijativu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je jučer rekao kako je potreban nastavak dijaloga vlade i sindikata te svojevrsna deklaracija Hrvatskoga sabora kojom će se reći da provođenje referenduma nije potrebno, ali i da će se on provesti ako se pitanje promjene statusa kolektivnih ugovora ponovno aktualizira, Hrelja je istaknuo kako u ovom trenutku nema potrebe za, kako ih je nazvao, 'trulim kompromisima' jer smatra da bi u konačnici svaki bio takav.

>> Josipović: Ne treba nam referendum

'Vlada mora preuzeti odgovornost i poštovati volju građana kako to piše u Ustavu, i tu dileme nema', zaključio je Hrelja i poručio predsjedniku Josipoviću da se 'drži svojih ovlasti'. Po njegovim riječima, u ovom trenutku bilo je bolje da je vlada iz saborske procedure umjesto Zakona o radu povukla izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se s 20,5 posto kažnjava pet godina raniji odlazak u mirovinu. Hrelja, naime, misli da to donosi štetu Hrvatskoj i njezinim građanima jer se procjenjuje da će oko trideset tisuća osoba ići ranije u mirovinu. To znači, smatra čelnik HSU-a, veći pritisak na proračun i manja izdvajanja za doprinose. (HIna)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene