Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivni razgovor

Josipović: Ne treba nam referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik kaže da treba poštovati volju građana koji su pokazali da ne žele izmjene ZOR-a.

U ekskluzivnom razgovoru otkrio je kako gleda na pitanje raspisivanja referenduma. Naime, uoči početka sjednice Odbora za Ustav predsjednik Josipović, činilo se, odabrao stranu - naoko je stao uz sindikate i Markovu trgu poručio kako se, bez obzira na greške u prikupljanju potpisa ne smije zanemariti volja stotina tisuća građana, unatoč povlačenju prijedloga izmjena ZOR-a i trošku od 170 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena

'Ne, moja je inicijativa drukčija. Ne bih ja to nazvao zauzimanjem strane, ja sam u kontaktu sa sviima. Moja je teza da se dijalog sindikata, Vlade i oporbe mora nastaviti, da se dalje ne odugovlači bez obzira na razna pravna tumačenja i da na kraju, kada će o tome i oporba raspraviti u Saboru, bude donesena saborska izjava, deklaracija ili nekakav drugi politički akt, da sada možda nije potrebno da se ide na referendum, ali da će se poštovati volja građana i raspisati referendum ako se opet na dnevnom redu nađe promjena statusa trajanja Kolektivnih ugovora', rekao je Josipović.

Josipović smatra da je priča o referendumu okupirala mnogo medijskog prostora, ali i kreativnih snaga u gospodarstvu i politici te da je vrijeme da završi. 'Važno je ispoštovati volju građana jer su oni nedvojbeno odlučili da ne želepromjenu odredbi o KU, sviđalo se to nekome ili ne', rekao je predsjednik i ponovio da treba kreativne snage usmjeriti u drugom smjeru i izaći iz te 'trakavice'.

>> Josipović: U vezi referenduma mora se respektirati volju građana

Nužne reforme mogu se provesti samo u uvjetima političke i općedruštvene stabilnosti, naglasio je predsjednik Predsjednik je ranije tijekom dana situaciju oko referenduma nazvao političkom krizom. U razgovoru za Novu TV pojasnio je što je time mislio. Ovo je politička kriza, kaže, jer očito uobičajenim kanalima komunikacije, socijalnim dijalogom i sl. već dulje vrijeme ne nalazimo rješenje problema. Sindikati su, kaže pokazali zavidnu snagu, no smatra da situacija iziskuje veće napore. 'U ovom trenutku i sindikati i vlada i oporba moraju pokazati mudrost jer Hrvatska više nema vremena za reforme. Podaci o stanju gospodarstva su nepovoljni, nova radna mjesta, nivo plaća i mirovina mogu se zadržati samo razvojem gospodarske aktivnosti, a mi imamo suprotne trendove', rekao je Josipović.

Ako bude potrebe, spreman sam se založiti za dijalog SDP-a i HDz-a

Pritom je jasno dao do znanja da nije protiv MMF-a, no smatra da prije svega treba izvesti računicu imamo li sami dovoljno sredstava, ali još važnije i upornosti da bez vanjskog kontrolora provedemo nužne reforme. 'Treba vidjeti  trebaju li nam i koliko sredstva MMF-a i je li to povoljnije nego zaduživanje po visokim kamatama kakve sada imamo i jesmo li spremni provesti reforme'. Na pitanje je li spreman osobno inicirati da SDP i HDZ sjednu za stol i dogovore se oko reformi, Josipović je rekao kako postoje uobičajeni parlamentarni mehanizmi suradnje, a on je tu da pomogne tim procesima. 'Ako bude potrebno, spreman sam se oko toga založiti', rekao je Josipović te naglasio da smatra da se reforme mogu provesti samo u uvjetima političke i općedruštvene stabilnosti pa stoga dogovor Vlade i sindikata o tome o čemu uopće treba raspravljati doprinosi toj stabilnosti i optimizmu. U tom je smislu pozvao i sve kreativne snage da doprinesu izlasku iz krize.

U Hrvatskoj, smatra predsjednik, vlada antipoduzetnička klima. Za to je, kaže, kriva opća gospodarska situacija, ali napominje da su pale i domaće investicije. Rješenje vidi jedino u tome da se mjerama reforme privuće kapital. Radu Vlade nije želio dati ocjenu jer, kako je rekao, nije na predsjedniku Republike da daje ocjene. 'Nisam nikome ni učitelj ni tutor, želim da i oporba i vladajući rade najbolje svoj posao', rekao je predsjednik te je na pitanje o mogućim tužbama pred međunarodnim sudovima zbog oduzimanja odličja, odgovorio je da će sve njegove odluke biti u skladu sa zakonom, a da je problem što se u Hrvatskoj zakon ne primnjenjuje jednako na sve. 'S tom praksom treba prekinuti', rekao je predsjednik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene