Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbrusila premijerki

Holy: Pola Vlade treba zatvoriti da bi se zatvorilo poglavlje 23

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualno prijepodne u Saboru danas protiče prilično burno.

Za zatvaranje poglavlja 23 'prvo trebati zatvoriti pola vlade', poručila je premijerki Kosor u Saboru SDP-ova zastupnica Mirela Holy.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Pregovori o pristupanju Vlada usvojila Izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23.

Premijerka Jadranka Kosor odbacila je tvrdnje SDP-ove saborske zastupnice Mirele Holy da je povjerenica Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding kritizirala Hrvatsku, jer antikorupcijske afere ne završavaju sudskim presudama, a SDP-ovce je pozvala da podrži vladinu borbu protiv korupcije te da 'ne budu nervozni kad se ta borba dotakne nekoga od članova njihove stranke'.

>> 'Hrvatsko članstvo je u interesu cijele Europske unije'

'Vlada neprekidno stvara atmosferu za borbu protiv korupcije, a vas molim da podržite tu borbu i da ne budete nervozni kad se borba dotakne nekog vašeg člana', rekla je Kosor, ustvrdivši da se 'ministra unutarnjih poslova naziva kojekakvim imenima, samo zato što radi svoj posao'. Naglasila je da će vlada nastaviti borbu protiv korupcije 'do kraja, bez ostatka i bez obzira na prijetnje, ucjene, a katkad i reket'.

Loše zbrajanje

Odbacila je tvrdnju SDP-ove zastupnice da je svojim izjavama nastojala umanjiti kritike europske povjerenice i time nanijela štetu Hrvatskoj. Holy je, naime, ocijenila da je premijerka neprimjereno reagirala kad je 'zbrojila ocjene 2 i 3 koje je Hrvatskoj dala Reding' te upitala premijerku može li zbrojiti i 'koliko je štete njezina stranka nanijela Hrvatskoj stvarajući atmosferu za korupciju'.

'Ne mogu vjerovati da ste toliko neinformirani', uzvratila joj je Kosor, objasnivši da zbrojeni 2 i 3 nisu ocjene, nego znamenke pregovaračkog poglavlja 23. 'Hrvatskoj štetu nanose oni koji se svim silama trude da se poglavlje 23 ne zatvori', rekla je Kosor, te dodala da bi zastupnici trebali pozdraviti potporu koju je Reding dala vladi i njezinoj predsjednici, 'a ne insinuirati'.

Nezadovoljna što joj premijerka nije konkretno odgovorila na pitanje, Holy je uzvratila da će za zatvaranje poglavlja 23 'prvo trebati zatvoriti pola vlade'.

'Vi stvarate paniku i ljude tjerate u prijevremenu mirovinu'

Silvano Hrelja (HSU) upitao je ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đuru Popijača osjeća li se odgovornim za 'masovne odlaske u mirovinu onih koji nisu planirali ići'. Ustvrdio je da se 20.000 radnika odlučilo za odlazak u prijevremenu mirovinu zbog najave oštrije penalizacije za prijevremeno umirovljenje. 'Osjećate li se odgovornim za ovu paniku do koje nije trebalo doći ili smišljate strategiju kako da se poslodavci što lakše riješe viška zaposlenih', upitao je Hrelja.

Ministar Popijač odgovorio mu je da bi se osjećao odgovornim kad ne bi pokušavao učiniti mirovinski sustav održivim. 'Upravo vi stvarate paniku i nagovarate ljude na prijevremenu mirovinu, iako je ovakav sustav penalizacije neodgovoran prema ljudima koji duže rade', uzvratio je ministar HSU-ovcu. Hrelja je, međutim, odbacio takvo tumačenje, upozorivši da prijevremeno umirovljeni u prosjeku imaju 38 godina radnog staža te da će najavljene zakonske izmjene kazniti upravo one s najdužim stažom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene