Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZJAVA PREMIJERA

Plenković: "Vlada ne prihvaća inicijativu za smjenom ministra Marića"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zastupnika SDP-a prošlog je tjedna podnio predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Zdravku Mariću.

Vlada je danas u dnevni red na samoj sjednici uvrstila davanje očitovanja Hrvatskome saboru u vezi s Prijedlogom za pokretanje pitanja povjerenja dr. sc. Zdravku Mariću, ministru financija u Vladi Republike Hrvatske (predlagatelji: 46 zastupnika u Hrvatskome saboru).

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Andrej Plenković je kazao kako "očitovanje Vlade u sadržaju iznosi argumente kako Vlada RH ne prihvaća navode u ovoj inicijativi, uglavnom oporbenih stranaka, te vrlo jasno i argumentirano odgovaramo na insinuacije o sukobu interesa ministra Marića u HBOR-u. Nadalje, ministar Marić nije bio ovlašten da piše financijska izvješća Agrokora, stoga tada nije mogao znati za to niti ima odgovornost za ove procese koji su se dogodili. Prema tome, naš je stav tu vrlo jasan".

Nakon što tri Mostova ministra nisu podržala odluku Vlade da se na zahtjev upućen Saboru za izglasavanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću dade negativan odgovor, premijer Andrej Plenković je potom rekao tajnici Vlade da pripremi odluku o njihovu razrješenju. Riječ je o ministrima Vlahi Orepiću, Slavenu Dobroviću i Anti Šprlji.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je jučer na tradicionalnom radnom ručku Hrvatske udruge poslodavaca. Tom su ga prilikom novinari pitali i hoće li aktualni ministar financija Zdravko Marić otići iz Vlade.

"Sutra ćemo o tome nakon sjednice Vlade, situacija je jako zanimljiva. Ja sve znam, ali ne mogu vam reći. Sutra ću vam sve reći, 'pojest' će se ova današnja tema ako sada kažem", odgovorio je Plenković.

Podsjetimo, Klub zastupnika SDP-a prošlog je tjedna podnio predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Zdravku Mariću. ''Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Mariću svojim je potpisima podržalo 46 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage – stranke narodnog i građanskog aktivizma i HSU-a.

Zdravko Marić je prije preuzimanja dužnosti ministra financija u Vladi Republike Hrvatske u razdoblju od 2012. do 2016. u tvrtki Agrokor d.d. bio Izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala, pri čemu mu je područje odgovornosti bilo međunarodno financiranje, odnosi s investitorima, M&A.

Sukladno odredbama Zakona o spriječavanju sukoba interesa ministar Marić je bio dužan izuzeti se iz svih postupaka koji bi mogli izravno ili neizravno utjecati na koncern Agrokor u kojem je do prelaska na javnu dužnost obnašao visoke upravljačke funkcije. Unatoč tome što je nizom svojih izjava potvrđivao da će se izuzeti od odlučivanja o Agrokoru i bez da je o tome treba li se izuzeti tražio ishodio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ministar Marić je dana 10. travnja 2017. godine sudjelovao u donošenju odluke o prijedlogu za imenovanje izvanrednog povjerenika u trgovačkom društvu Agrokor d.d.", istaknuli su iz SDP-a u priopćenju.

Nadalje, naveli su i kako je Marić po preuzimanju ministarske dužnosti odgodio primjenu propisa koji su mogli na vijeme ukazati na postojanje krize u Agrokoru. "Te činjenice dovode u pitanje njegov kredibilitet, a time i mogućnost da u budućnosti nastavi obnašati svoju dužnost", zaključili su oni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene