Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konzervativna politika pred Vijećem Europe

Hoće li se Hrvatska doista oglušiti na globalnu inicijativu za zdravlje žena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko stajalište o pobačaju, braku i ljudskim pravima izneseno pred Vijećem Europe i dalje izaziva veliko negodovanje liberalnog političkog spektra.

Dodatno ih je zabrinula činjenica da, prema svemu sudeći, Hrvatska neće poduprijeti globalnu inicijativu "Ona odlučuje" osnovanu radi financiranja zdravstvenih programa za milijune žena u slabo razvijenim dijelovima svijeta - nakon što im je Trumpova administracija uskratila sredstva.

Pročitajte i ovo Olivier Véran Pravo imaju od 1975. Francuska bi uskoro u ustav mogla upisati pravo na pobačaj Hod za slobodu u Sisku - 1 suprotstavljeni tabori Dva hoda - za život i za slobodu: "Hodajte do birališta i zaustavimo ovo"

Iako vladajući uvjeravaju da se usprkos u Europi izrečenom stavu o pobačaju i braku u hrvatskom zakonodavstvu neće ništa promijeniti, oporba je uznemirena.

"Ovo je jasna poruka što im je želja. Jer ministar vanjskih poslova je institucija koja predstavlja Hrvatsku politiku. Uzeo je savjetnika koji predstavlja udruge koje su jasno rekli da žele ukinuti pravo na pobačaj, upravljati vašim životom, vašim tijelom, vašim izborom", ističe predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Da se neće dirati u zakon o pobačaju obećao je premijer još u kampanji.

"Život počinje začećem. Smatramo da treba štititi dignitet života, međutim mijenjati zakon da on bude zabranjen... To niti je realno, niti je to u duhu onoga što trenutno je u Hrvatskoj", kazao je Andrej Plenković u sučeljavanju na Novoj TV u rujnu 2016.

Oporba dodatnim korakom ka konzervativizmu smatra i činjenicu da Hrvatska najvjerojatnije neće podržati globalni fond za zdravlje žena "She decides". Odgovor je to na ukidanje financiranja udruga od strane SAD-a. Inicijativu je nedavno pokrenula Nizozemska, a priključile su joj se mnoge zemlje poput Švedske, Belgije, Luksemburga, Kanade... Za nekoliko dana na veliku konferenciju u Bruxellesu pozvani su čelnici 50-ak svjetskih zemalja.

"Moram reći da postoji isto tako jedna skupina država među kojima je Hrvatska, ali i nekih drugih i velikih članica EU-a, koje smatraju da mi moramo jačati suradnju i partnerstvo s SAD-om, a ne ići u sukob", kaže Davor Ivo Stier.

"Znamo već sada da Hrvatska izgleda neće podržati tu inicijativu, upravo iz razloga što radikalni neokonzervativni stavovi jesu prodrli u upravljanje, zapravo stavovima naše vanjske politike", ističe Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije.

Bez sredstava koje fond pokušava prikupiti predviđa se da bi u iduće 3 godine moglo biti čak 6,5 milijuna više trudnoća bez liječničkog nadzora, 2,2 milijuna više pobačaja, 2,1 milijuna više nesigurnih pobačaja, te da će gotovo 21.700 žena više umrijeti pri porodu.

Hoće li se Hrvatska doista oglušiti na inicijativu i zbog čega, morat će odgovoriti i premijer Plenković.

"Cijeli niz europskih Vlada podržao je tu inicijativu. Ja ne vidim razloga zašto i Hrvatska ne bi stala iza te inicijative, ali evo, želim to znati i zato sam uputio pismo, odnosno zastupničko pitanje premijeru Plenkoviću", kazao je saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović.

Koliko je pitanje ženskih prava delikatno za Hrvatsku govori i podatak da ocjena ustavnosti zakona o pobačaju na Ustavnom sudu neriješena stoji od 1991. godine.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene