Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U centru Zagreba

FOTO/VIDEO Hod za život dočekale aktivistkinje, okružila ih policija. Markić poručila: "Očekujem da ove godine bude izmijenjen Zakon o pobačaju"

Aktualno Galerija Aktivistkinje protiv Hoda za život - 5 Aktivistkinje protiv Hoda za život - 5 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Hod za život u centru Zagreba - 1 Hod za život u centru Zagreba - 1 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Hod za život u centru Zagreba - 3 Hod za život u centru Zagreba - 3 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Hod za život u centru Zagreba - 4 Hod za život u centru Zagreba - 4 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix +12 Hod za život u centru Zagreba - 5 Galerija 1/17 >>
Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku" pod geslom "Glas rođenih za život nerođenih", završila je u subotu na Zrinjevcu iz poruku organizatora o potrebi zaštite života od začeća do prirodne smrti.

Hod za život u Zagrebu započeo je okupljanjem na Trgu Republike Hrvatske nakon čega su okupljeni krenuli Frankopanskom ulicom i Ilicom do Zrinjevca, gdje je održan završni program.

Nacionalna koordinatorica inicijative Željka Markić istaknula je da se ove godine "Hod za život" održava u 15 gradova širom Hrvatske, pod sloganom "Glas rođenih - Za život nerođenih".

Podsjetila je da su prošli tjedan predložili da se po ubrzanoj proceduri donese zakon koji će omogućiti da majke anonimno rađaju u Hrvatskoj, potaknuti pronalaskom ostavljene bebe u Zaprešiću, i da su u svim bolnicama uvedu tzv. "gnijezda za bebe" da majke koje ne mogu ili ne žele zadržati svoju djecu ostave u sigurnim uvjetima. 

Dodala je da im se već javilo Ministarstvo zdravstva i da idući tjedan očekuje razgovor o tom zakonskom prijedlogu. Markić također očekuje da će se izdvajati veća sredstva za pomoć majkama, rodiljama i mladim obiteljima s djecom, koje donose budućnost zemlji.

Tko će se koga i kako sjećati?

Markić je također poručila da se njihova inicijativa zalaže za "zaštitu života od začeća do prirodne smrti" i kako očekuje da će ove godine biti izmijenjen Zakon o pobačaju.

Upitana zalaže li se za zabranu pobačaja, odgovorila je kako se zalažu da zakon bude usklađen sa znanošću i da štiti život od začeća do prirodne smrti, a način na koji će se to provesti ostavljaju saborskim zastupnicima i onima koji odlučuju o zakonima.

Upitana zalaže li se za zabranu pobačaja, odgovorila je kako se zalažu da zakon bude usklađen sa znanošću i da štiti život od začeća do prirodne smrti, a način na koji će se to provesti ostavljaju saborskim zastupnicima i onima koji odlučuju o zakonima.

Na upit smetaju li joj zastave LGBT zajednice u duginim bojama, Markić je rekla da su oni "svi Zagrepčani i imaju pravo na grad Zagreb", te da su sudionici "Hoda za život" diskriminirani. Budućnost grada su mladi ljudi, obitelji s djecom, a gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegove zamjenice Danijele Dolenec za nekoliko godina se nitko uopće neće sjećati, dodala je.

Također je ustvrdila da je "siguran pobačaj floskula, on je 100 posto smrtonosan za svako nerođeno dijete u koliko god dobrim medicinskim uvjetima se odvija".

Pročitajte i ovo Nova vlada desnija vlada Ovako o novoj hrvatskoj vladi pišu svjetski mediji

Protiv gaženja ženskih prava

Na zagrebačkom Hodu za život uočena su i neka poznata lica, poput bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića te saborskog zastupnika Slavena Dobrovića

Između ostalog, orio se i hit Baby Lasagne Rim Tim Tagi Dim

Aktivistkinje protiv Hoda za život - 5 Aktivistkinje protiv Hoda za život - 2 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix

Porukama povorke suprotstavila se skupina prosvjednika s transparentima "Naša tijela naš izbor" i protiv gaženja ženskih prava, a nekoliko žena pokušalo je sjedeći u Ilici zaustaviti povorku, no interventna policija ih je okružila i brzo sklonila u stranu, tako da je kolona samo prošla pored njih.

Pročitajte i ovo Ilustracija apartmani i kuće za odmor Cijene nekretnina eksplodirale u jednoj regiji: "Ono što je bilo 10.000 eura sad je 50 tisuća. A ovdje je najbolje investirati..."

Tea Bekavac iz organizacijskog odbora poručila je da je svako dijete željeno od nekoga pa tako i mali Ivan, napuštena beba iz Zaprešića, za koju u redu stoje bračni parovi puni ljubavi koji bi ga htjeli posvojiti.

Poručila je ženama da budu nositeljice života i rode svoje dijete, jer majke daju, a ne oduzimaju život svojoj djeci i jer će jedino tako imati mir u srcu. Također je pozvala očeve da zaštite svoju nerođenu djecu i budu podrška svojim ženama u teškim životnim trenucima.

"Ove godine, kao i proteklih godina, kroz ‘Hod za život‘ podsjećamo i sebe i druge koliko je važno zaštititi svaki ljudski život. Osobito onaj najnezaštićeniji - život djeteta. Majka treba zaštitu i pomoć oca svojeg djeteta i cijelog društva. Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno. Nadamo se da će ‘Hod za život‘ pronijeti sve ove važne poruke kroz cijelu Hrvatsku”, istaknula je ranije predstavnica inicijative Kristina Kolovrat.

Pročitajte i ovo Nova vlada desnija vlada Ovako o novoj hrvatskoj vladi pišu svjetski mediji

"Hod za život" ove godine održava se tijekom svibnja, lipnja i rujna u 15 hrvatskih gradova. Uz Zagreb tu su Split, Rijeka, Osijek, Sisak, Varaždin, Slavonski Brod te Vinkovci - u kojima je također u subotu održana povorka, te Knin, Zadar, Ploče, Metković i Imotski, kao i dva nova grada - Sinj i Opuzen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene