Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nikad lošiji urod maslina! Podbacio je i do 90 posto zbog vremenskih prilika i nametnika, zbog čega se očekuju puno veće cijene maslinovog ulja.


Posolica, paunovo oko, suša, maslinov moljac i svrdlaš uzroci su jako slabog uroda maslina diljem Jadrana.

Vezani članci Prepolovljen urod maslina u Istri - 4 Hoćemo li i istarsko zeleno zlato uskoro papreno plaćati? "Poneka stabla nemaju niti jedno zrno... Što bude, bude. Moramo se pomiriti" Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 I ove godine maslinovo ulje će biti vrhunsko, ali stručnjaci strahuju da će ga biti manje nego lani

Katastrofa se, kažu maslinari, mogla spriječiti prevencijom.

'Par mladih maslinara koji su se stvarno pridržavali tih mjera tretiranja maslinovog moljca i svrdlaša imaju ove godine berbu manju za nekih 10 posto', kazao je Goran Marević iz udruga maslinara 'Drobnica'.

Berba bi trebala početi ovih dana, no upitno je koliko će se maslinara odlučiti za, ove godine, gotovo neisplativ posao. A manjak maslina donosi nevolje i uljarima.

'Bila je suša, bit će manje uljnih kesica. Mislim da će biti i  kvaliteta lošija', kaže vlasnik uljare Siniša Tudor.

Lošija kvaliteta, no vjerojatno i veća cijena ulja. Na Krku će se, u odnosu na prošlogodišnjih 1.800 tona, ove godine pobrati najviše 100 tona maslina.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju