Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Održana je konferencija za medije Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata u sklopu četvrtog od pet regionalnih sastanaka jačanja stranke, ovog puta za Slavonsko-baranjski savez HNS-a.


U HNS-u su istaknuli kako puštanje bivšeg šefa stranke i bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića ne vide kao prijetnju te da ga se ne boje. Smatraju da je dvaput rušio njihov rejting, kojeg su nakon toga morali popravljati.

Vezani članci Ivica Mandić, vojni analitičar - 1 Vojni analitičar: "Borbena moć ruske vojske opada, dok moć ukrajinske vojske stalno raste" Slika nije dostupna Pusić potvrdila: "Da, znala sam za Vrdoljakove pregovore s HDZ-om"

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić je kazala da je HNS stranka koja drži političku ravnotežu između ljevice i desnice, koja političku utakmicu i mogućnost političkog izbora čini relevantnom. Dodala je kako politička stranka "nikad nije sama sebi svrhom i ne smije biti instrument promocije nekoga tko korisiti svoje kolege da bi se promovirao".

Na novinarski upit hoće li povratak u politiku Radimira Čačića utjecati na stabilnost HNS-a Pusić je odgovorila kako se Čačić "bavio politikom i iz zatvora, a imao je dva puta šansu na čelu HNS-a i svaki put je srozao stranku na jedan do dva posto rejtinga".

Što se tiče bilo kakvog utjecaja na HNS, to na nas nema nikakvog utjecaja, a niti na hrvatsku političku scenu, ocijenila je Pusić.

Na upit novinara podržava li projekt spin-offa, koji treba zamijeniti prvobitni plan izdvajanja pomoćnih službi iz javnih sustava Pusić je rekla da cijela ideja u tome da se racionalno i učinkovito organiziraju službe koje se financiraju iz proračuna i da je ovo jedan korak u pravcu takvog organiziranja, koje treba omogućiti racionalno korištenje sredstava poreznih obveznika.

Zamoljena da komentira zahtjev Europske komisije (EK) za odlazak u mirovinu sa 67 godina, Pusić je odgovorila kako će se "naći kompromis s EK", i da će se o tome idućega tjedna razgovarati na Vijeću za opće poslove u Luksemburgu.

Spremni smo napraviti detaljniji plan do iduće godine, ali ne i početi provoditi konkretno zakonodavstvo i o tome smo već izvijestili Komisiju, rekla je Pusić.

Potpredsjednik stranke i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je kako u regionalnom savezu HNS-a Slavonije i Baranje ima gotovo osam tisuća članova te da je stranka na ovome području svake godine sve jača.

Izvijestio je kako je se u Ministarstvu graditeljstva priprema natječaj za odabir tvrtki koji će raditi na obnovi 2.689 obiteljskih kuća, 4.713 gospodarskih objekata i 32 javna objekta na poplavom pogođenim područjima. Vlada će to obnoviti kako bi ljudima pokazali da nisu sami i kako bi mogli krenuti u drugu fazu normalizacije života na tim područjima, kazao je Vrdoljak.

Vrdoljak je najavio da će nakon raspisivanja natječaja za istraživanje i eksploataciju plina i nafte na Jadranu, prvi natječaj u kontinentalnom dijelu Hrvatske, polovicom srpnja, biti raspisan za područje Slavonije," jer se i ovome dijelu Hrvatske želi dati prilika za što brži razvoj."

Regionalni sastanak jačanja HNS-a okupio je, uz stranačke čelnike, predstavnike županijskih organizacija stranke iz pet slavonskih županija.(Hina)

Čačić: Čak sam zakasnio i s izlaskom iz zatvora 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju