Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva izjava

Čačić: Čak sam zakasnio i s izlaskom iz zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radimir Čačić jutros je izašao iz kaznionice u Valturi nakon izdržavanja kazne zbog prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj je 2010. poginulo dvoje ljudi.

Radimir Čačić je tijekom jutra napustio kaznionicu u Valturi potajice, navodno izašavši na sporedni izlaz, mimoišavši tako brojne novinarske ekipe koje su od jutros u šest sati dežurale na dvije lokacije s obzirom da kaznionica Valtura ima više sporednih izlaza.

Pročitajte i ovo Magdalena Komes Spomenula i Milanovića Komes odgovorila Čačiću: “Nulta tolerancija na korupciju proizlazi iz stranačke vertikale i to mu smeta“ Radimir Čačić ''Neovisnost od bilo koga u Zagrebu'' Čačić će se kandidirati za još jedan mandat na čelu županije, najavio i projekte vrijedne 2,5 milijardi kuna: ''Prihvaćam ovaj izazov''

U poslijepodnevnim satima stigao je u Varaždin gdje je novinarima ipak dao izjavu.

'Osjećam se vrlo dobro, ako je to dobra definicija. Ispričavam se što kasnim, no oni koji me bolje poznaju znaju da kasnim uvijek pa sam čak kasnio i sa izlaskom iz zatvora danas', rekao je Čačić i dodao da će nekoliko dana prvo provesti samo s obitelji i prijateljima, a nakon toga počinje s pripremama za javne nastupe.

Na pitanje ima li kakvu poruku za bivšu stranku nije ništa odgovorio već je samo otišao u svoju kuću.

U kaznionici u Vlaturi kazali su kako je Radimir Čačić jutros pušten na uvjetni otpust.

'Čačić je pušten na uvjetni otpust. Prošao je svu proceduru razduživanja i potpisao dokumente, kao i svi ostali zatvorenici', izvijestili su iz kaznionice.

Radimir Čačić je prometnu nesreću skrivio u siječnju 2010., te je na sudu u mađarskom Kapošvaru prvo osuđen na 22 mjeseca zatvora uvjetno. Viši sud je u studenom 2012. djelomično izmijenio tu odluku i odredio da Čačić mora odslužiti polovicu kazne prije nego što može biti pušten na uvjetnu slobodu.

Zlatar Violić: Ne očekujem dramu u HNS-u nakon izlaska Čačića iz zatvora

Čačić je za tu odluku saznao u zrakoplovu po povratku sa službenog puta iz Katara, nakon čega je dao ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, te od Mađarske zatražio da kaznu služi u Hrvatskoj.

Nakon što je Mađarska udovoljila tom zahtjevu zagrebački Županijski sud potvrdio je mađarsku presudu, a Vrhovni sud odbio žalbu i potvrdio kaznu od 22 mjeseca uz mjeru zabrane upravljanja vozilom od tri godine.

Čačićeva obrana smatra da je došlo do pogrešnog pravnog tumačenja jer je prema mađarskoj presudi Čačić nakon polovice kazne trebao biti pušten na slobodu, dok se hrvatski sud vodio domaćim zakonom po kojem je nakon polovice odslužene kazne morao podnijeti posebnu molbu za uvjetni otpust.

Na Čačićevu tvrdnju da bi iz mađarskog zatvora izašao prije negoli iz hrvatskog Ustavni je sud zaključio da je riječ o hipotetičkom prigovoru koje Ustavni sud nije ovlašten ispitivati.

Zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu iz kaznionice u Valturi Čačić je podnio sredinom svibnja, a prihvatilo ga je u utorak, 17. lipnja, Povjerenstvo za privremeni otpust na sjednici u Valturi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene