Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HNS traži izglasavanje nepovjerenja Vladi i Saboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici HNS-a najavili su danas da će idućeg tjedna u Saboru pokrenuti inicijativu izglasavanja nepovjerenja Vladi, koju smatraju politički odgovornom za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP).

Predsjednica stranke Vesna Pusić je na današnjoj konferenciji za novinare ponovila ocjenu da su jučerašnja uhićenja čelnih ljudi HFP-a dokazala da je korupcija dosegla u sam vrh vlasti.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

>> Zbog korupcije uhićena tri potpredsjednika Fonda za privatizaciju 

"U upravnom fondu HFP-a sjede četiri člana Vlade i njihova je zadaća i jedina svrha onemugućiti korupciju i osigurati da se poštuju propisi", rekla je Pusić, podsjetivši da je čelnike HFP-a osumnjičene za korupciju na njihove dužnosti imenovala upravo Vlada.

"Neprihvatljivom smatramo situaciju u kojoj za korupciju odgovaraju samo niži službenici", dodala je.

Predsjednik HNS-ova Središnjeg odbora Radimir Čačić smatra da je "gotovo uvredljiv pokušaj da se ova akcija tretira kao uspjeh Vlade".

Ocijenio je da su članovi Vlade morali znati za korupciju u Fondu, ali i za druge afere u svojim resorima, a "pola Vlade tvrdi da ništa nisu znali."

"Ili su mentalno ograničeni, ili su duboko umješani u korupciju. U svakom slučaju, ne zaslužuju biti u Vladi i zato tražimo odgovornost Vlade", rekao je Čačić.

Dodao je da će HNS smjenu Vlade zatražiti "ako ne budu dovoljno odgovorni prema građanima i sami podnesu ostavku".

Na novinarsko pitanje koliko je na suzbijanju korupcije činila prošla vlada, u kojoj je sudjelovao i HNS, Čačić je kazao kako za svaki slučaj korupcije koji se otkrije moraju politički odgovarati svi koji su bili dužni kontrolirati rad HFP-a.

Kazao je i da se nekretnine u vlasništvu države, dok je on (Čačić) bio član Upravnog odbora HFP-a, nisu prodavale bez službene odluke Upravnog odbora, te da u pet mjeseci njegova mandata u HFP-u nije donesena ni jedna odluka o prodaji nekretnina.

"Svaki član Upravnog odbora imao je pravo ući u predmet do zadnjeg detalja, do zadnjeg zareza i tražiti izvješća", kazao je Čačić, te dodao da je na taj način spriječena privatizacija "Sunčanog Hvara".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene