Zoran Milanović i Ivan Vrdoljak (Foto: Patrik Macek/Pixsell)
Zoran Milanović i Ivan Vrdoljak (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

HNS i SDP postigli su dogovor oko zajedničkog izlaska na predstojeće izbore. Sve stranke Narodne koalicije koju okuplja SDP, sporazum će potpisati u subotu.


Nakon drugog kruga razgovora u posljednja 24 sata HNS i SDP postigli su dogovor oko zajedničkog izlaska na predstojeće izbore, a sporazum o tome, s ostalim članovima Narodne koalicije, potpisat će te stranke u subotu u podne, u Zaboku.

'Ide se u najboljem smjeru da Narodna koalicija bude nešto što će građani Hrvatske odabrati. Liste ćemo definirati u nekoliko narednih tjedana. Danas dogovaramo neke operativne stvari', rekao je Željko Jovanović iz SDP-a.

'Nije bilo nekih pretjeranih nesuglasica. Mi smo usuglašavali stavove i to je korisno uvijek kad razgovarate. Kolege iz SDP-a su bile maksimalno srdačne i bili smo na tom razgovoru kao istinski partneri, tako da ne bi trebalo biti nikakvih problema. Idemo u susret potpisivanju sporazuma zajedno s kolegama iz HSS-a i HSU-a', kazao je Matija Posavec, međimurski župan HNS-a.

Župan Varaždinske županije i zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar potvrdio je da je postignut dogovor sa SDP-om.

"Moram reći da smo dogovorili sve s našim partnerima. Želimo ostvariti najbolji mogući rezultat u svim izbornim jedinicama i želimo da naša koalicija, Narodna koalicija, ima premijera u sljedećoj vladi. Danas smo se dogovorili sve, bilo je nekih malih izmjena od prošlog puta", izjavio je Štromar.

Potvrdio je da će u III. izbornoj jedinici HNS imati 2., 4., 6., 10., 13. i 14. mjesto. Do jučer je bila sporna III. Izborna jedinica gdje je HNS trebao dobiti pet umjesto šest mjesta što je današnjim dogovorom izmijenjeno tako da će HNS kao i na prošlim izborima imati jednak broj mjesta. Štromar je pojasnio i da će u nekim izbornim jedinicama HNS "pasti" s 3. na 4. mjesto dok će u 8. izbornoj jedinici imati 4. mjesto koje do sada nije imao.

"Došlo je do nekih malih promjena, ali suštinski smo napravili takav sporazum da sinergijom odradimo najveći mogući rezultat i da dobijemo 10 do 12 zastupnika više nego što smo dobili prošli put na izborima kao koalicija. Sam HNS će ostati na istom broju, na sedam mandata i moramo se boriti za osmoga. To nam je zadatak, mi to znamo i mi ćemo to napraviti", zaključio je Štromar.

Današnji dogovor i sastanak nastavio se na jučerašnji kada su HNS i SDP u višesatnom pregovaranju izgladili sve nesporazume.

Štromar je, revoltiran ponašanjem SDP-a vezano uz dogovore oko zajedničkog izlaska na predstojeće parlamentarne izbore, zaprijetio izlaskom HNS-a iz koalicije i samostalnim nastupom te stranke na izborima. Pojasnio je da to nije bila nikakva pobuna već da je to zapravo bilo zalaganje za Sjever Hrvatske.

Nakon toga uslijedila su dva sastanka te današnji dogovor HNS-a i SDP-a. (I.D. /Hina)