Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi sa sastavljanjem lista

SASTANAK VRHA SDP-A I HNS-A 'Iako su tenzije postojale - sve je dogovoreno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP i HNS održali su u srijedu još jedan krug pregovora o zajedničkom nastupu na izvanrednim parlamentarnim izborima u rujnu.

Kako se doznaje u HNS-u, pregovori se nastavljaju i u četvrtak. Visoki izvor iz HNS potvrdio je da će se i dalje pregovarati te da će se do subote postići sporazum, o čemu će mediji pravodobno biti obaviješteni.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen"

Također se neslužbeno doznaje da će HNS dobiti šest mjesta na listi u 3. izbornoj jedinici, kao što je tražio i kao što je imao na prošlim izborima.

Na sastanku su bili: predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, njegov zamjenik Predrag Štromar, predsjednik Središnjeg odbora te stranke Matija Posavec i njezin glavni tajnik Srećko Ferenčak, te predsjednik SDP-a Zoran Milanović i član Predsjedništva te stranke Arsen Bauk, navodi izvor iz HNS-a.

Tenzije su postojale, ali dogovor je postignut

Na sastanku su se, dakle, dogovarali detalje uoči izvanrednih parlamentarnih izbora. Dvije stranke neslužbeno nude različite detalje o prijeporima zbog kojih se koalicija našla pod upitnikom pa se spominjao i samostalni izlazak HNS-a na izbore. A ima li dogovora izvijestila je i reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac:

'Kako doznajemo, sve je dogovoreno iako su tenzije postojale. Nitko o njima nije htio javno govoriti, čak je i današnji sastanak održan daleko od očiju javnosti. Duhove je uzburkao HSS, promijenjeni su odnosi snaga, a HNS je htio iste uvjete kao i na prethodnim izborima.

Potpisivanje koalicijskog sporazuma moglo bi biti u subotu u Čakovcu.

'Ovo nije nikakva pobuna, ovo je isto što sam radio i do sada'

Varaždinski župan i zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar revoltiran ponašanjem SDP-a, vezano uz dogovore oko zajedničkog izlaska na predstojeće parlamentarne izbore, zaprijetio je danas izlaskom HNS-a iz koalicije i samostalnim nastupom te stranke na izborima.

Predrag Štromar je rekao da se ne radi o pobuni već je njegov interes zalaganje za sjever Hrvatske.

"Ovo nije nikakva pobuna, ovo je isto što sam radio i do sada - zalaganje za Sjever Hrvatske. Politika za mene nije igra već na politiku gledam kao na odgovornost prema građanima. Ako od političkih partnera ne možemo dobiti podršku i suglasnost za ključne projekte na našem Sjeveru, onda ne vidim svrhu koalicije, kao ni svrhu političkih partnerskih odnosa", izjavio je Štromar.

"Isto tako, od koalicijskih partnera je za očekivati da će ispuniti obećanja, ako nije tako, onda također koalicija nema svrhu", dodao je.

Štromar je kazao kako politika postoji zbog građana, a ne obrnuto. Nema te “velike” politike ili ''velike'' stranke, dodao je, koja bi mogla izbrisati uspjehe koje HNS postiže na sjeveru zemlje.

"Nitko tko želi dobro našoj zemlji i našem Sjeveru ne može omalovažavati snagu HNS-a i snagu Sjevera. To je čvrsti stav koji Hrvatsku vodi u bolju budućnost", rekao je Predrag Štromar.

Za danas poslijepodne najavaljena je još jedna runda pregovora HNS-a i SDP-a, a kako se u HNS-u neslužbeno doznaje, ta stranka neće odstupiti od svojih stavova. U stranci se sve gasnije može čuti da ni ranije nisu isključivali mogućnost samostalnog izlaska na izbore. Dapače, velik broj članova HNS-a upravo se zalaže za takvu opciju.

Na prošlim izborima HNS je na listama koalicije Hrvatska raste imao 24 kandidata od čega je sedam mjesta bilo ''dobitnih''. Uz to su preferencijalnim glasovima dobili još dva mandata. Osvojili su više od 100.000 preferencijalnih glasova. Jedan od tih mandata je dobio upravo Predrag Štromar.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u razgovoru za Dnevnik Nove TV kazao je da neće ići ispod onog što su imali na lanjskim izborima. (N.C./Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene